Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Hoćemo li nakon današnje saborske rasprave na referendum?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas će se u Hrvatskom saboru raspravljati o prijedlogu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Ovaj je zakon u proteklih nekoliko dana podigao mnogo prašine i doveo do raskola u mišljenima između Vlade i Crkve te oporbe.

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji izazvao je burne rasprave u društvenim i političkim arenama. Njime bi se omogućila oplodnja 12 jajnih stanica, pri čemu bi se u tijelo žene mogla unijeti dva zametka, iznimno tri ako je riječ o posebno rizičnoj skupini žena.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

Zakon dopušta zamrzavanje jajnih stanica i zametaka, pri čemu bi se oni mogle čuvati pet godina na teret države, a nakon toga pet godina bi se mogli čuvati na teret para koji je podvrgnut oplodnji.

>> HDZ zakon umjetnoj oplodnji izjednačio s Jasenovcem i Bleiburgom

Iznimno i uz pristanak tog para, mogli bi se nakon prvog roka od pet godina darovati medicinskim ustanovama koje bi ih proslijedile parovima koji ne mogu imati djecu ili bi se u suprotnom uništavali.

Postupcima medicinski pomognute oplodnje mogli bi se podvrgnuti bračni ili izvanbračni parovi, odnosno punoljetna i poslovno sposobna žena koja ne živi u braku ili izvanbračnoj zajednici. S obzirom na dob i zdravstveno stanje mora biti sposobna skrbiti o djetetu.

>> HDZ zakon umjetnoj oplodnji izjednačio s Jasenovcem i Bleiburgom

Hrvatska biskupska konferencija ovaj je Zakon nazvala 'duboko nemoralnim i nehumanim', te je vladajućima poručila da im 'pobjeda nad izborima ne daje neograničenu vlast nad životom i smrću niti im daje otvorene ruke za urušavanje temeljnih vrijednosti poput braka i obitelji'.

>> HBK o Zakonu o medicinskoj oplodnji: 'To je nemoralno i nehumano'

Uz bok HBK i udruge 'I ja sam bio embrij' stao je i HDZ. Njegovi su članovi rekli da će podići sve stranačke resurse kako bi se održao referndum po ovom pitanju. Damir Jelić, potpredsjednik HDZ-a, naveo je neke najveće sramote nacije, a među prvima je spomenuo Jasenovac, za koji je podsjetio kako ga je i blaženi Alojzije Stepinac još 1943. godine proglasio najsramotnijim događajem i koji je usporediv s prijedlogom zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji Jelić je potom dodao kako se isti zakon može usporediti i s Bleiburgom, a njegov stranački kolega, ginekolog dr. Ante Ćorušić za taj je prijedlog zakona rekao kako 'podržava eugeniku, odnosno znanost o napretku rase koji su izmislili nacisti'.

Što se tiče vladajućih, ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je da je Europski odbor za umjetnu oplodnju pripćio kako je hrvatski zakon najbolji, te da će ga kopirati i druge zemlje Unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene