Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Apsurdno je s liječnicima u Slavoniji, a očajno je i u Dalmaciji. No, prekvalifikacijom se možda i može naći neki posao, ali potrebno je ono što, na žalost, mnogi nemaju. Odlučnost da promijene nešto u svom životu, a ne da čekaju da to drugi učine za njih.


Ivana svoj posao welnes terapeuta jako voli, a do njega je došla prekvalifikacijom. 'Welness centri se sve više i više otvaraju pogotovo kod nas', kaže ona. Po struci je bila kozmetičarka, ali nije joj bio problem vratiti se u školske klupe. 'Ja kao wellnes terapeut danas mogu naći bolji posao, bolju plaću i više me se cijeni', ističe Ivana. Da će školovanjem poput Ivane pronaći posao koji voli, nada se i Josipa koja je upravo dobila novu diplomu.

Vezani članci Veliki kalibar Puška velikog kalibra protresla joj cijelo tijelo, a usporena snimka postala je hit Skidanje na poslu Mnogi njihovi kolege rade od kuće pa su iskoristile prazne urede za zločestu zabavu

'Ekonomist sam inače po struci i sad sam se prekvalificirala i ništa, idem sad pokušati s ovim', kaže novopečena vizažistica Josipa Vulić. Prekvalifikaciju je u Splitu protekle godine prošlo nekoliko stotina nezaposlenih, a samo da bi brže dobili posao. 'Preko 60 osoba koje završe nekakvu prekvalifikaciju se uglavnom i zaposle, ali govorimo dakle o onim osobama koje su visoko motivirane', ističe Renato Jerončić, iz HZZ-a Split. Dalmatinsku eksploziju nezaposlenosti prekvalifikacija teško može ugasiti. Posao mnogi traže, ali mnogi mole boga i da ga ne nađu.

Jedna privatna srednja škola tako traži i profesora matematike i fizike. 'Konkretno radi se o predmetima koji na području Splitsko-dalmatinske županije je deficit radnika, a samim tim imamo i u školi znači i nestručnu zamjenu, konkretno apsolventa', kaže Ivica Zelić, iz SŠ Dental centar Marušić. Najtraženiji Dalmatinac tako je ovih dana profesor matematike, a posao lakše nalaze i maseri. Stoga bi trebalo razmisliti o odabiru škole i fakulteta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju