Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objasnio uzrok

VIDEO Najezda insekata šokirala mještane hrvatskog otoka, stručnjak: "Na ovo treba paziti"

Screenshot Zrikavci na Čiovu
Screenshot Zrikavci na Čiovu Foto: Dalmacija danas
Zašto se na otoku Čiovu dogodila najezda zrikavaca i kada će ih biti manje objasnio je Nika Kasalu s Instituta Ruđer Bošković.

Stanovnici sela Žedno na otoku Čiovu bore se s najezdom zrikavaca. Mnogi mještani su u šoku zbog velikog broja insekata.

Zbog čega se dogodila najezda zrikavaca i radi li se o neobičnom fenomenu objasnio je za Dalmacija danas Nika Kasalu, asistent u laboratoriju za evolucijsku genetiku na Institutu Ruđer Bošković, koji istražuje skakavce i zrikavce u Hrvatskoj i svijetu. 

Kasalu je objasnio da su zrikavci s videa vrsta Decticus albifrons, koja je kod nas poznata i kao veliki primorski konjic. Također, dodao je, masovna pojava zrikavaca na Čiovu nije prva ove godine.

"Prije par dana sam dobio par dojava o većem broju jedinki iste ove vrste u Splitu, a prošle godine smo imali masovne pojave u Omišu, Splitu i Kaštelima", dodao je.

Pročitajte i ovo Zračna baza Mihai Kogalniceanu u Rumunjskoj priprema za najgore? Ovo selo postaje najveća zračna baza NATO-a u Europi! Tu će biti vojni grad za snage iz 32 zemlje, uključujući i Hrvatsku

Prema podacima koje je vidio s videa zaključio je da se ne radi o odraslim jedinkama, već o nedavno izleženim životinjama.

"Ovo je potpuno normalna pojava u primorju, ali je brojnost jedinki primjetno viša zadnje dvije godine. O ekologiji ove vrste se ne zna puno, ali neka istraživanja ovog roda su pokazala da povišene temperature pogoduju njihovom razmnožavanju. To naravno nije cijela priča, ali ova i prethodna godina su osjetno toplije od nekoliko prethodnih i to je sigurno imalo utjecaja", kaže.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Putinov prijatelj ili ? Otkriven Vučićev biznis i kako je Putinu zabio nož u leđa: Srbija zaradila 800 milijuna eura

Nika Kasalu objasnio je i kada bi najezda trebala završiti. 

"Kroz mjesec dana bi ih trebalo biti manje, ali vjerojatno će ih svejedno biti svuda u primorju tijekom cijelog ljeta. Nisu otrovni, štetni ili agresivni tako da nema opasnosti, ali ipak treba paziti kad ih se dira jer mogu dosta snažno ugristi. S obzirom na klimatske promjene, možemo očekivati da će ovakve situacije biti češće nego ranije", rekao je stručnjak.

Aktualno Prvi ljetni vikend mnogi pohrlili na more: "Gužvi će svakako biti, ali bit će i profita" Gužva u Splitu Gužva u Splitu Foto: Dnevnik Nove TV Danijela Demarin Hasanović, reporterka Dnevnika Nove TV Danijela Demarin Hasanović, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Gužva u Dubrovniku Gužva u Dubrovniku Foto: Dnevnik Nove TV Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV +0 Gužva na autocesti Hrvatska Prvi ljetni vikend mnogi pohrlili na more: "Gužvi će svakako biti, ali bit će i profita" 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene