Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U DNEVNIKU NOVE TV

Ministrica poljoprivrede Vučković: "Za nas nema straha od nestašice. Država je osigurala veće robne rezerve"

Pšenice će biti, a čega neće biti i jesu li moguće nestašice hrane zbog rata u Ukrajini? Mislav Bago o svemu je razgovarao s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u razgovoru za Dnevnik Nove TV je istaknula kako je uvjerena da ćemo imati dovoljno pšenice za iduću godinu. Kaže kako prate trgovačke tijekove i žetvu.

"Prema podacima koji se odnose na jesen, mi smo za sada na jedno sto tisuća hektara u odnosu na sezonu prije, što je više za deset posto", pojasnila je te dodala kako taj postotak, kad govorimo o svim žitaricama, iznosi oko šest posto.

Cijena pšenice sada je na burzama kunu veća nego prije godinu dana. Ministrica ističe kako je vrijeme nemirno i nitko se ne usuđuje prognozirati što će se dogoditi s cijenama.

Iako nešto niža nego prije mjesec dana, cijena pšenice značajno je veća u odnosu na prošlu godinu, kazala je.

Vučković je naglasila kako tržište diktira samu cijenu, a Ministarstvo intervenira potporama, osjeti li značajan poremećaj na tržištu.

Ne treba strahovati ni da ćemo na jesen imati prazne police u trgovinama zbog nestašice ulja, poručila je ministrica te dodala kako je uljana repica zasađena u nešto manjoj površini nego prošle godine, no što se tiče suncokreta, ministrica računa na urod od 173 tisuće tona biljnog ulja, a hrvatske potrebe su 49 tisuća.

"Kad pogledamo vanjskotrgovinske tijekove, za sada nemamo razloga za zabrinutost", naglasila je Vučković te rekla kako je država osigurala veće robne rezerve kroz izvanrednu odluku, posebno za ulje, kukuruz i pšenicu.

Na neke prijedloge o zabrani izvoza dijela poljoprivrednih proizvoda, ministrica je pojasnila da zabrana izvoza na EU tržištu nije u skladu s europskim pravom. To nije napravila nijedna članica EU-a, istaknula je.

"Kad bi se to napravilo, po mojoj procjeni, imalo bi niz negativnih efekata. Ne možete uzimati od Europe ono što vam se sviđa, a ostavljati ono što vam se ne sviđa", kazala je ministrica poljoprivrede.

I umjetna gnojiva dva do tri puta su poskupjela, što bi moglo na jesen dovesti do poteškoća.

Marija Vučković naglasila je kako je Ministarstvo sufinanciralo nabavu umjetnog gnojiva poljoprivrednicima. Iako se to nekima ne čini dovoljno, radi se o alokaciji od dvjesto milijuna kuna.

"Naravno da ćemo reagirati i dalje bude li potrebe, mi smo sada zabrinuti hoćemo li imati dovoljne količine dušičnih gnojiva, učinit ćemo sve da ih imamo", poručila je gošća Dnevnika Nove TV te dodala kako je Petrokemija značajan proizvođač koji opskrbljuje 60 do 70 posto domaćeg tržišta.

I dalje će se pratiti situacija, kako bi procijenili hoće li biti dovoljno dušičnoga gnojiva za jesen.

Vučković je navela i da su potrebe za dušičnim gnojivima otprilike 170.000 tona.

Za sada nema straha, poručila je Vučković.

Na pitanje ima li prostora da Vlada pomogne velikoj prehrambenoj industriji, s obzirom na rast cijena plina i struje, ministrica je kazala kako su oni ponos i tradicija hrvatskog gospodarstva.

"Mi za sada velikim subjektima pomažemo, također onima koji su u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji koriste dio potpora. Oni koji su prerađivači koriste značajne investicijske potpore za obnovljive izvore energije, kao i za preradu. Svakako, s obzirom na određene pozive pisanim ili usmenim putem posljednjih dana, ukazivanje na rast cijena i na teret koji to nanosi našoj prerađivačkoj industriji, mi ćemo razmotriti mogućnosti daljnje pomoći", najavila je ministrica poljoprivrede.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vinska omotnica Ministrica Vučković s vinogradarima i vinarima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MINSTRICA NA TERENU Vučković u Velikom Bukovcu: "Ovakva tuča nije desetljećima viđena. Svjedoci smo da se nešto ozbiljno događa s klimom"

Na pitanje koliko bi, prestane li rat u Ukrajini, vremena bilo potrebno za normalizaciju dobavnih pravaca, Vučković je rekla kako tako preciznih podataka nema. Trebali bi postojati podaci o tome što je srušeno od postrojenja, u kakvom je stanju zemljište.

"U Europi se uspostavljaju tzv. linije solidarnosti i Hrvatska je ponudila svoje kapacitete kako bi se ti tijekovi normalizirali", kazala je ministrica te dodala kako bi posebno trebali biti solidarni prema trećim državama, prema sjevernoj Africi, Bliskom istoku i jugoistočnoj Aziji, kako bi spriječili rizik od gladi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene