Ekipa DNEVNIK.hr-a provela je nekoliko dana na najpopularnijoj party-destinaciji u Hrvatskoj. Naše novinarke družile su se s partijanerima, ali i medicinskim djelatnicima koji su posjetiteljima Zrća na raspolaganju cijeli dan.


Sezona ljetnih partija na Zrću u punom je jeku. 'Hrvatska Ibiza' svake godine privlači sve više mladih iz cijelog svijeta koji na Pag dolaze samo s jednim ciljem – da se dobro zabave. No, njihovi provodi nerijetko završe ozljedama, ali i pijanstvima koje zadaju glavobolje medicinskom timu. „Jučer je bilo dvadesetak intervencija. To je zapravo manje od prosjeka“, govore za DNEVNIK.hr medicinski djelatnici koji stoje na raspolaganju svim posjetiteljima Zrća tijekom cijelog dana.

Vezani članci Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, i Katarina Jusić Gradonačelnik Novalje o ljetu bez partijanera: "Gubici će bez Zrća biti veliki, ali smo optimističniji nego na početku" Party na Zrću, arhiva (Foto: Pixell) Ništa od partijanja: Zrće zabranilo sve festivale za ovu godinu, poznato i kada će ipak biti održani

Alkohol, sunce i dehidracija kobna su kombinacija koja dovodi do potrebe za medicinskom pomoći. „Najčešće su to samo površinske rane, posjekotine i ozljede od padanja. Tu i tamo nađe se nešto ozbiljnije, ali to je sve dio našeg posla“, kažu. U pomoć uskaču i onima koji pretjeraju s pićem, ali i konzumacijom droge. "Dolaze i takvi na 'hlađenje' kod nas", ističu.

Za ozbiljnije situacije ipak im treba dodatna pomoć. Sve ono što ne mogu sami tretirati, šalju u Novalju, a najkritičnije slučajeve hitno prebacuju u Zadar gdje im se pruža adekvatna liječnička pomoć.

Mladim partijanerima savjetuju da uživaju u ljetnom odmoru i žele što manje medicinskih intervencija. A to je moguće jedino ako se pridržavaju njihovih savjeta. "Treba biti oprezan s konzumacijom alkohola po ovim vrućinama. I ne uzimajte drogu od bilo koga", zaključuju djelatnici hitne sa Zrća.