Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

provjereno istražuje

Na tuđoj zemlji dignuli kuću, a HEP im dovodi struju – u kući živi potpredsjednica splitskog HNS-a

Provjereno istražuje: Na tuđoj zemlji dignuli kuću, a HEP im dovodi struju
Provjereno istražuje: Na tuđoj zemlji dignuli kuću, a HEP im dovodi struju Provjereno
Aktualno Galerija Provjereno istražuje: Na tuđoj zemlji dignuli kuću, a HEP im dovodi struju Provjereno istražuje: Na tuđoj zemlji dignuli kuću, a HEP im dovodi struju Foto: Provjereno Provjereno istražuje: Na tuđoj zemlji dignuli kuću, a HEP im dovodi struju Provjereno istražuje: Na tuđoj zemlji dignuli kuću, a HEP im dovodi struju Foto: Provjereno Provjereno istražuje: Na tuđoj zemlji dignuli kuću, a HEP im dovodi struju Provjereno istražuje: Na tuđoj zemlji dignuli kuću, a HEP im dovodi struju Foto: Provjereno +0 Provjereno istražuje: Na tuđoj zemlji dignuli kuću, a HEP im dovodi struju Galerija 1/4 >>
Na padini Mosora ovih se dana odvija prava drama – radni strojevi zakrčili su jedini put, a došlo je čak i do sukoba policije sa stanovništvom jer se usred ničega kopa i polažu strujni kablovi. HEP tvrdi kako se radi o spajanju jednog priključka na niskonaponsku mrežu. Međutim, problem je što mreža ne postoji.

Interni dokument pokazuje kako je, da bi se priključak spojio, potrebno izgraditi mrežu, i to oko 800 metara niskonaponske mreže, ali i da strujni kablovi po projektu ne dolaze samo do priključka na koji se HEP poziva već i do kuće u kojoj živi potpredsjednica splitskog HNS-a. Ona pak ekipi Provjerenog tvrdi da tamo uopće ne živi. Svi susjedi svjedoče kako potpredsjednica splitskog HNS-a Karmen Bošković živi na toj adresi, ime joj se pojavljuje na službenim dokumentima HERA-e kao osobe koja je dobila 2013. suglasnost za priključak, a ni ona ni njezin nevjenčani partner Miro Muštra nemaju vlasnički list temeljem kojeg su mogli dobiti priključak.

Bespravno izgradili kuću

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Krešimir Žunić - 2 "Boljeg susjeda nema" Sram ga potpuno napustio, sad novinarima ekspresno prijeti policijom: "Rade Mađari i to od šest ujutro pa do kad se vidi"

Kuću su, naime, izgradili bespravno na poljoprivrednom zemljištu, na tuđoj zemlji, potvrđuje to i vlasnica zemlje. "Na 3500 kvadrata on je nama praktički zaposjeo. Na jednoj čestici, parceli izgradio kuću, na drugu nam zatvorio pristup i mi apsolutno ništa ne možemo", tvrdi te dodaje kako je kuća unatoč tome što nema vlasnički list još i legalizirana. "U zadnje vrijeme hajka na mene zašto sam napravio kuću bespravno. Pa nisam ja jedini u Hrvatskoj koji je napravio i kojem je zakon dozvolio da se može legalizirati", ističe Muštra.
HERA je poništila spornu suglasnost koju je izdao tadašnji direktor HEP-ove podružnice u Splitu, sada član uprave HEP-a, ujedno i predsjednik splitskog HNS-a.

Potpredsjednica tvrdi da nema veze s pričom

"Radi se isključivo o pogodovanju određenim osobama koje su u političkoj sferi moćne, a i u HEP-u, povezane i politički i prijateljski, i HEP-om i HNS-om", kazala je ekipi Provjerenog vlasnica zemlje.
Dakle, ne mogu dobiti priključak, a HEP po projektu ipak gradi mrežu i do te kuće. Potpredsjednica splitskog HNS-a, koja živi u bespravno izgrađenoj kući, tvrdi – nema nikakve veze s cijelom pričom. "Nikakve veze s kućom nemam i s vlasništvom. U prijateljskim sam odnosima s gospodinom koji gore živi", istaknula je.

U studenom 2019. građevinski je inspektor privremeno zatvorio gradilište jer nije bio siguran je li se u konkretnom slučaju izvodio priključak ili gradila niskonaponska mreža. Tražio je očitovanje HEP-a, koji je ustvrdio kako se radi o priključku, pa je na kraju ponovno blagoslovio radove. Međutim, ni Ministarstvo energetike ne može se odlučiti je li priključak ili mreža. "U jednom dijelu dopisa Ministarstvo za zaštitu okoliša i energetiku kaže da se radi o priključku i da to podliježe pravilniku o jednostavnoj građevini za koju ne treba ishoditi građevinsku dozvolu, a u drugom dijelu kaže kako se pak radi o izgradnji niskonaponske mreže za koju je HEP pribavio svu potrebnu dokumentaciju“, objasnila je vlasnica zemljišta.

Što se krije iza cijele priče, doznajte u prilogu Eme Branice u večerašnjem Provjerenom!


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene