Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković: "Žalimo što Karadžić nije osuđen za genocid i u općinama BiH"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Nadamo da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon 2. svjetskog rata pružiti bar minimalnu zadovoljštinu obiteljima žrtava", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na presudu Radovanu Karadžiću kojemu je u srijedu u Haagu kazna preinačena u doživotan zatvor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

"Žalbeno vijeće ocijenilo da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti. Nadamo da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon 2. svjetskog rata pružiti bar minimalnu zadovoljštinu obiteljima žrtava", rekao je Plenković i naglasio kako je ova "presuda još jedna prigoda za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije čiji su ciljevi i metode u ovoj presudi označeni kao zločini protiv čovječnosti". 

"Žalimo što Žalbeno vijeće nije utvrdilo da je dokazan sveobuhvatni udruženi zločinački pothvat kao ni povezanost s vodstvom SR Srbije. Izražavamo žaljenje i što Radovan Karadžić nije osuđen za genocid i u ostalim bih općinama BiH", rekao je Plenković.

Komentirao je i sastanke s predstavnicima inicijative #spasime.

"Vlada pozdravlja inicijativu koja je u fokus stavila nasilje nad djecom, ženama i obiteljsko nasilje uopće. Sastali smo se s inicijativom, ministri Divjak, Murganić, Bošnjaković i Božinović te smo dogovorili ubrzanu dinamiku poduzimanja niza mjera koje će omogućiti i prevenciju nasilju, strože kažnjavanje počinitelja, bolju zaštitu žrtvama, jačanje institucija i veće senzibiliziranje javnosti na ovu temu. Otvorit će se i dežurni telefon za sve žrtve nasilja koja će raditi 0-24 sedam dana u tjednu, a dok ta linija ne bude funkcionalna, žrtve se i dalje mogu javljati policiji i na broj 112. Dogovorili smo i da će u razgovoru sa županijama koje nemaju sigurne kuće da se one ustavnoviti, izmjenama zakona postrožit će se predviđene kazne, a od sutra kreće javno savjetovanje oko protokola o postupanju u slučajevima obiteljskog nasilja", rekao je Plenković.

Komentirao je i situaciju u Uljaniku i 3. maju te istaknuo da se razmatraju sve scenarije i opcije.

"Razgovaramo i s novoodabranim strateškim partnerom, upravom i ministarstvima gospodarstva i financija, nastojimo dobiti što jasniju sliku implikacija bilo koje od odluka koje se u dogledno vrijeme treba donijeti", rekao je premijer.

U Sabor upućen prijedlog Zakona o nestalima u Domovinskom ratu

Kako bi se jedinstvenim zakonom regulirala nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova te se na jednom višem stupnju zaštitila temeljna prava nestalih osoba i njihovih obitelji, Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u četvrtak uputila prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu.

"Pitanje nestalih i nasilno odvedenih osoba u Domovinskom ratu najaktualnije je humanitarno pitanje u Hrvatskoj. Dvadeset osam godina od početka Domovinskog rata Hrvatska još uvijek traga za 1903 neriješena slučaja nestalih osoba i posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu", istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obrazlažući prijedlog zakona.

Hrvatska trenutno nema reguliran postupak njihovog traženja kao što nema ni jasno određenih nadležnosti u procesu traženja nestalih osoba, rekao je Medved te dodao da se predloženim zakonom prvenstveno želi postići viši stupanj zaštite prava obitelji, da znaju sudbinu svojih nestalih članova.

Vježba "Kibernetički štit 2019."

Vlada je donijela i odluku o provedbi vježbe „Kibernetički štit 2019.“ za uvježbavanje upravljanja u uvjetima kibernetičkih incidenata, koja će se provesti u ožujku.

Vježba će se provesti radi razvoja sposobnosti za kibernetičko djelovanje sustava domovinske sigurnosti, odnosno uvježbavanja sudionika u upravljanju u uvjetima kibernetičkih incidenata te jačanja sigurnosne svijesti i sigurnosne kulture na nacionalnoj razini.

Ministar Zdravko Marić rekao je kako se daje suglasnost Ministarstvu zdravstva za period do 2024. godine za nabavku cjepiva u slučaju pojave pandemijske gripe. Vlada je odluku usvojila, a premijer Plenković rekao da su cjepiva rezervirana no nada se da neće trebati.

Produžena primjena Kolektivnog ugovora za zdravstvo

Vlada je u četvrtak produžila primjenu Kolektivnog ugovora (KU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje do 31. srpnja, prihvatila zaključak o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena KU-a i imenovala svoj pregovarački odbor.

"Sadašnji KU zaključen je 26. ožujka 2018. godine na vrijeme od godine dana, sa sindikatima je dogovoreno njegovo produženje, te se potpisivanjem dodatka na KU njegova primjena produžuje najduže do 31. srpnja", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene