Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Na putovanju ste i trebate lijek, provjerite na što imate pravo u stranoj zemlji

Planirate putovanje, odlazak na skijanje s obitelji i niste stigli na vrijeme u ljekarni podignuti lijek koji inače uzimate. Prije polaska dobro se informirajte i provjerite koja su vaša prava.

Lijek na recept možete dobiti u ljekarni u inozemstvu, ali možda ćete morati čekati da se vratite kući kako biste dobili povrat troškova. Važno je naglasiti da recept koji vam je izdao liječnik u vašoj zemlji vrijedi u svim zemljama EU-a. No, problem se može dogoditi ako lijek propisan receptom u jednoj zemlji možda je nedostupan u drugoj ili je možda dostupan, ali pod drugim imenom.

Od svog liječnika možete tražiti da vam izda recept za korištenje u drugoj zemlji EU-a, također poznat kao - prekogranični recept.

Pročitajte i ovo Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP) Krivi za krvav napad? Otimali, dijelili streljivo i ubijali u Izraelu, a svi su radnici UN-a: Otkriveni detalji teških optužbi protiv agencije u Gazi

Pročitajte i ovo Autobus u Rijeci - 2 Spašavali je vatrogasci FOTO Grozna nesreća u Rijeci, autobus pregazio ženu: "Upozoravali smo na ovo"

Ako kupujete lijekove na recept u inozemstvu, postoji mogućnost da ćete morati platiti njihovu punu cijenu. No, nakon povratka u zemlju povrat troškova možete zatražiti od svojeg zdravstvenog osiguranja po povratku kući ako je lijek pokriven vašim nacionalnim zdravstvenim osiguranjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća u Zagrebu Automobil udario maloljetnog pješaka: Policija traži očevice

Ako vam je liječnik dao e-recept, morat ćete zatražiti kopiju u papirnatom obliku ako namjeravate koristiti recept u drugoj zemlji EU-a, jer e-recept možda neće biti dostupan izvan vaše zemlje.

No, neke su zemlje EU-a uvele interoperabilne sustave za e-recepte. Primjerice, e-recepti izdani u Finskoj mogu se koristiti u Hrvatskoj, Estoniji i Portugalu bez potrebe za papirnatim primjerkom. 

Pročitajte i ovo Suđenje roditeljima dječaka ubojice masakr u Beogradu FOTO Roditelji dječaka ubojice i dvojac iz streljane se izjasnili: "Nismo krivi"

Ako mislite da ćete svoj recept trebati izdati u inozemstvu ili ako ste u inozemstvu dobili recept koji ćete morati izdati u svojoj domovini, provjerite je li liječnik uključio sve te podatke. Na taj način možete biti sigurni da će ljekarnik u drugoj zemlji EU-a lako razumjeti recept i ispravno identificirati lijek koji tražite i njegovu dozu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene