Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi projekt

Umjesto kod liječnika kronični bolesnici sada će u ljekarnu: Evo kako je to Ministarstvo zdravstva zamislilo

Aktualno Galerija Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Foto: DNEVNIK.hr Ljekarnici prate terapije - 1 Ljekarnici prate terapije - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ljekarnici prate terapije - 2 Ljekarnici prate terapije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ljekarnici prate terapije - 3 Ljekarnici prate terapije - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Ljekarnici prate terapije - 4 Galerija 1/7 >>
Kronični pacijenti, dijabetičari, oni koje muči tlak po upute oko svojih terapija po novome će, umjesto kod liječnika obiteljske medicine ili specijalista, moći ravno u ljekarnu. Kako je to Ministarstvo zdravstva zamislilo i što na to kažu pacijenti, ali i ljekarnici istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

Na plan o novim zdravstvenim navikama kroničnih bolesnika Mladen odgovara da je to sasvim u redu. "I stručni su apotekari i ljekarnici i što se lijekova tiče. Ono što ja koristim i terapije i sve, sve mogu saznati od njih", dodao je.

"Pa to je zgodno, da ne morate za svaku sitnicu liječniku ako ljekarnik ima uvid u, ajmo reći, vašu terapiju", rekla je Nikolina.

"Neka se makar malo rasterete ovi doktori jer ovo je katastrofa", dodao je Đani.

Predsjednica ljekarničke komore Ana Soldo objašnjava da je to sve u svrhu povećanja zdravstvene pismenosti.

"Oni koji prođu takvu uslugu zapravo jako dugo, redovito uzimaju terapiju i gotovo da nemate nesuradljivih pacijenata koji su prošli takvu edukaciju. To je prvo psihološka pomoć da čovjek prihvati bolest i svoje novo zdravstveno stanje, mislim da je to jako važno za razumjeti i za pacijenta i za nas zdravstvene radnike da moramo biti pomoć pacijentima u takvoj situaciji", objasnila je Soldo.

Pročitajte i ovo Marin Piletić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Za Dnevnik Nove TV Prijeti li potpuna blokada državnog aparata? Ministar Piletić o pregovorima, štrajku, koeficijentima i koliko je Vlada spremna popuštati

Za kronične pacijente to je loša ideja. "Pa dobro ako bude, ali ja sumnjam. Magistra je za nešto drugo išla u školu. Ona je za tablete i za ovo. Savjet za terapiju da, ali nešto ovako drugo... sestra i doktor su sestra i doktor", naglasila je Đurđa.

Iz udruge su pojasnili koja će konkretno biti zadaća ljekarnika. "Mi pratimo adherenciju bolesnika koji imaju npr. dijabetes, kronične plućne bolesti, neka slična kronična stanja. Pratimo interakcije lijekova, pratimo nezabilježene, odnosno neregistrirane nekakve indikacije na osnovu simptoma koje pacijenti imaju", rekla je magistra farmacije Marina Marušić Fojs.

Pročitajte i ovo Davorka Muškardin i Valentina Baus ledeni val Niske temperature problematične su za dvije skupine, dobro pripazite na znakove pothlađenosti: "U tom slučaju već treba reagirati"

Nove zadaće neće oduzimati previše vremena ljekarnicima, a uvelike će pomoći liječnicima obiteljske medicine.

"Najveći učinak će zapravo biti baš na bolnicama gdje će se smanjiti broj komplikacija i rasterećenje tog bolničkog sustava koji je zapravo jedan od temeljnih ciljeva svakog zdravstvenog sustava", dodala je Soldo.

Ovo je tek prvi test, a na razini cijelog sustava kad se povežu ljekarne s liječnicima obiteljske medicine ovo bi trebao postati dio hrvatskog zdravstvenog standarda.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene