Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Ministrica Mrak Taritaš:

'Obnova kuća u županjskoj Posavini koštat će između 500-600 milijuna kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani zahtjeve za obnovu obiteljskih kuća mogu predati do 1. veljače, što je i krajnji rok.

Prema službenim podacima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, a koje je danas na konferenciji za novinare iznijela ministrica Anka Mrak Taritaš, na području županjske Posavine do sada je obnovljeno 1126 obiteljskih kuća.

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Slika nije dostupna Moglo bi, moglo bi U Ministarstvu se nadaju da bi obnova škola u Gunji mogla početi idući tjedan

'Od toga broja 870 kuća su, uz financijsku pomoć države, obnovili sami vlasnici, a 256 država. U obnovi se još nalazi 838 kuća od kojih većinu obnavlja država. Do sada je uklonjeno 315 objekata. Ukupni troškovi obnove obiteljskih kuća na području županjske Posavine stradalima u svibanjskim poplavama koštati će između 500 i 600 milijuna kuna', rekla je Mrak Taritaš.

Dodala je kako je to manje nego što se predviđalo ali i kako će do krajnjega roka za podnošenje zahtjeva za obnovu biti podneseno još stotinjak zahtjeva i da u postupku obnove neće biti više od 2100 kuća. Ukazala je i da građani zahtjeve za obnovu obiteljskih kuća mogu predati do 1. veljače što je i krajnji rok. Izuzetak su osobe koje se nalaze u nekim pravnim postupcima poput brakorazvodnih parnica i slično. Ministrica je istaknula kako država neće pristati da se novcem poreznih obveznika obnavlja nešto na što se nema pravo.

Bila je ovo prilika i da se daju konkretni odgovori u svezi obitelji smještenih u kontejnerskim naseljima.

'U tim naseljima smješteno je ukupno 178 obitelji koje su također podnijele zahtjev za obnovu ali od kojih za 54 obitelji nije bilo u mogućnosti donijeti odluke o obnovi. Donijeli smo 124 odluke o obnovi pri čemu je 78 kuća u radu, 33 su kuće završene dok su na 13 kuća završeni radovi. Kod ovih 54 za koje nisu donesene odluke postoji bojazan da neće biti niti donesene.

Milanović u Gunji o puknutom nasipu: 'Da živim ovdje, sigurno bih tužio državu'

Radi se o ljudima koji nisu niti imali imovinu odnosno ili su bili podstanari, ili nemaju riješene imovinsko-pravne odnose na način su suvlasnici u manjim dijelovima, a većinski vlasnik ne želi obnovu ili nisu državljani Republike Hrvatske', rekla je Mrak Taritaš govoreći o problematici obitelji smještenih u kontejnerskim naseljima u Gunji, Rajevom Selu i Račinovcima. Problem tih obitelji rješavati će se u suradnji s drugim ministarstvima.

Ministrica je još jednom ukazala i na slučajeve u kojima pojedinci pokušavaju ostvariti za sebe korist koja im ne pripada. Rađeno je to na način da je neposredno nakon poplave bilo dovoljni da pojedinac zahtjev za obnovu podnese na osnovu svjedočenja dva svjedoka kako živi u stradaloj nekretnini. Međutim, radom na terenu ova pojava je razotkrivena tako da je MUP-u proslijeđeno na provjeru 147 takvih slučajeva. Od toga broja MUP je do sada riješio 58 zahtjeva od kojih je za 33 utvrđeno da nitko u nekretnini nije živio niti prebivao prije poplave.

'Ovu obnovu radimo novcima poreznih obveznika Republike Hrvatske i za svaku uloženu kunu moramo odgovarati,' istaknula je Mrak Taritaš.

Informacije iz ministarstva govore i kako je država raskinula ugovor s jednim izvođačem radova na obnovi u Posavini jer nije dobro radio te su njegovi poslovi dodijeljeni drugom izvođaču. Ministrica je rekla i kako su rokovi, koje su u obnovi dani izvođačima, bili nerealni i kako je toga država svjesna.

'Naši koordinatori imaju jasne upute i mi ćemo raditi sukladno zakonu i programu. Kada budemo gotovi mi ćemo otići. Nekome drugu ili treću kuću nećemo raditi. Jednako tako nekome tko ne živi na ovom području država novcem poreznih obveznika neće raditi novu kuću. Rok do kojega mi skupljamo sve podatke je 1. veljače. Sve što do tada skupimo mi ćemo do ljeta odraditi', kazala je ministrica. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene