Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20.000 hospitaliziranih

Od svinjske gripe u SAD-u umrlo više od 1000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države nalaze se u središtu drugog vala svinjske gripe, s virusom koji je rašireniji nego ikada prije, a od prve pojave u travnju 2009. izazvao je više od 1000 smrtnih slučajava i preko 20.000 hospitalizacija, objavili su dužnosnici nacionalne epidemiološke službe - Centra za nadzor i prevenciju bolesti iz Atlante.

Istodobno je smrtnost djece od gripe i upale pluća veća nego što se normalno očekuje u ovo doba godine. 'To uglavnom ostaje bolest mladih ljudi', rekao je direktor CDC-a Thomas Frieden.  U usporedbi sa sezonskom gripom, mladi i djeca i dalje su nerazmjerno više pogođeni virusom. U prvih 11 dana listopada, svako peto dijete u SAD-u imalo je simtome gripe, prema procjenama CDC-a. Od travnja, u SAD-u je potvrđeno 95 slučajeva pedijatrijskih smrti od virusa H1N1, od čega gotovo polovica u rujnu i listopadu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon medicinske obdukcije Potvrđena prva žrtva gripe u Istri Slika nije dostupna Vrhunac gripe očekuje se sredinom siječnja Građani se sve više cijepe, zabilježeno nekoliko stotina oboljelih

Cjepivo protiv virusa H1N1 u SAD-u je dostupno već gotovo tri tjedna, no kampanja cijepljenja ne ide očekivanim tempom zbog manjka cjepiva. Prioritetno se cijepe rizične skupine kao što su medicinski radnici, trudnice, mala djeca i kronični bolesnici. Dugački redovi stvaraju se pred klinikama koje provode cijepljenje, s tisućama građana koji čekaju i po osam sati bez jamstva da će biti cijepljeni. Sve nacionalne TV mreže u petak su u večernjim dnevnicima izvijestile o gužvama koje izaziva cijepljenje protiv nove gripe. CDC je planirao raspolagati s 40 milijuna doza cjepiva do kraja listopada, no do petka je saveznim državama isporučeno samo 16,1 milijuna doza.

'Dvije farmaceutske tvrtke zaostaju u proizvodnji cjepiva, a GlaxoSmithKline nije dobio odobrenje regulatornih tijela za svoj proizvod', kazala je Nicole Laurie, pomoćnica ministrice zdravstva koja nije imenovala tvrtke koje zaostaju u proizvodnji. Cjepivo za H1N1 za SAD proizvode Glaxo i AstraZeneca, sa sjedištem u Londonu, Sanofi-Aventis iz Pariza, Novartis iz Basela i CSL iz Melburnea.  Laurie je kazala da bi do sredine studenoga moglo biti isporučeno 42 milijuna doza ili osam milijuna manje nego što je planirano. Stručnjaci CDC-a kažu kako očekuju da će se gripa nastaviti u valovima, no ne iznose predviđanja o tome koliko bi dugo pandemija mogla trajati.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene