Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Kliniku za zarazne bolesti 'Fran Mihaljević' noćas se, zbog sumnje na svinjsku gripu , javilo 40-ak maturanata s Korčule, koji su se vraćali s maturalnog putovanja u Pragu, no utvrđeno je da polovica njih ima blage respiratorne simptome koji ne zahtijevaju hospitalizaciju te su upućeni kući, doznaje se od voditeljice epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvom prof. Ire Gjenero Margan.


Maturanti su imali simptome slične gripi; kod 13-ero je utvrđeno da imaju povišenu temperaturu, a dvoje je zbog visoke temperature te kronične bolesti, primilo antivirusne lijekove kako je predviđeno novim smjernicama postupanja u slučaju zaraze. No, je li riječ o svinjskoj gripi doznat će se danas nakon analize briseva koji su uzeti zbog toga što dosad nije zabilježen nijedan prijenos svinjske gripe iz Češke u Hrvatsku.

Nema potrebe za javljanjem u bolnicu

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog velikog broja zaraženih tamiflu samo 'odabranima' Slika nije dostupna Na maturalac otišli po H1N1, očekuje se još oboljelih

U Hrvatskoj, ističe prof. Margan, trenutno imamo pandemiju u kojoj nema širenja gripe u vlastitoj populaciji ali imamo pojačani unos zaraze izvana. S obzirom na dosad viđeno, bolest je blaga, bez komplikacija i sliči na običnu gripu, te nema potrebe za javljanjem u bolnicu.

>> Svinjska gripa stigla u Hrvatsku

'Nema potrebe da se svi koji posumnjaju na gripu A javljaju u bolnice. Neka ostanu kod kuće i kontaktiraju svog liječnika opće medicine. Ako imaju blage simptome dobit će uputu o simptomatskom liječenju koja se primjenjuju i kod obične sezonske gripe, a u slučaju težih simptoma te ako su kronični bolesnici dobit će antivirusnu terapiju", kaže prof. Margan. Gotovo svi dosad zabilježeni slučajevi, a takvih je do danas registrirano 177, imali su blage simptome bolesti, osim u dva slučaja kada se razvila upala pluća. (Hina)