Još uvijek nema službene potvrde o rekonstrukciji Vlade, nema bijelog dima. No zato su aktivni dobro obaviješteni izvori iz vrha HDZ-a koji u pravilnim vremenskim razmacima izbace neko novo ime i prezime.

Galerija


Iskustvo nas uči da su dobro obaviješteni izvori iz vrha HDZ-a ništa drugo nego predstavnici samo jedne od nekoliko struja unutar stranke koji na taj način favoriziraju svoje kandidate.

Vezani članci Gordan Maras (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) SDP ocijenio da je rekonstrukcija Vlade bila prikrivanje kriminala: ''Svi znaju što je Kuščević radio'' Arhiva, Milan Kujundžić i Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Predsjednica kontra Kujundžića: "Žao mi je što rekonstrukcijom Vlade nije zahvaćeno zdravstvo"

Andrej Plenković se još uvijek nije oglasio. Bio je ovdje danas cijeli dan. Bilo je užurbano na Markovom trgu. Više od 20 državnih tajnika, savjetnika i pomoćnika je bilo danas u zgradi Vlade. Očekivalo se da će večeras izaći sa prijedlozima, no on to ipak nije učinio.  

U rubrici "odlasci" su tri ili četiri dobro poznata imena, spominje se ministrica Žalac, no u rubrici "dolasci" je puno veća gužva. Mnogi u niskom startu čekaju da ih premijer pozove da bi sjeli u ministarsku fotelju.

Tu je minimalno 10-ak imena u eteru, no samo Andrej Plenković i njegovi najbliži suradnici znaju tko će novi ministri biti. 

Sve su glasniji oni koji kažu da Plenković s odugovlačenjem i kalkuliranjem pokazuje slabost, da ne kontrolira niti stranku, niti kontrolira procese unutar same stranke. Posebno ih smeta što je jučer u Dubrovniku rekao da će on osobno reći tko kad odlazi, a tko će biti zamjena pa je nekoliko sati nakon toga ministar Marić sam podnio ostavku. 

Njegov savjetnik Robert Kopal kaže kako to nije točno, Plenković drži sve konce u rukama, a ovo što čeka nije znak slabost nego se sve treba temeljito provjeriti. Nema baš previše manevarskog prostora, nema pravo na pogrešku jer zadnje što mu treba u ovom trenutku je da imenuje neku osobu s bilo kakvom aferom, zbog toga se rade te provjere, traže se ljudi koji imaju čist dosje i koji nemaju repove za sobom. Zadnje što bi premijeru trebalo jest da se pojavi neki novi ministar s aferom. To bi bilo neobranjivo u godini kada nas čekaju predsjednički izbori. Jednako tako, iduće godine su parlamentarni izbori. Plenković nema pravo na grešku.

Gordan Jandroković, koji je, tako nas barem povijest uči, relativno dobro informiran o kretanjima unutar sranke danas je rekao da bi izvanredna sjednica sabora mogla biti u petak. Ako je tome tako, doista nema previše vremena. Plenković bi već sutra mogao sazvati sjednicu užeg kabineta Vlade, a potom obavijestiti koalicijske partnere koga smjenjuje i koji su novi ministri u Vladi. Potom treba sazvati sjednicu Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a. Iako su mu oni dali jednoglasnu potporu, doznajemo da će Andrej Plenković ipak otići u središnjicu stranke i obrazložiti svoje prijedloge i nova imenovanja. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja ovog tjedna.