Još uvijek nema službene potvrde o rekonstrukciji Vlade, nema bijelog dima. No zato su aktivni dobro obaviješteni izvori iz vrha HDZ-a koji u pravilnim vremenskim razmacima izbace neko novo ime i prezime.

Galerija


Iskustvo nas uči da su dobro obaviješteni izvori iz vrha HDZ-a ništa drugo nego predstavnici samo jedne od nekoliko struja unutar stranke koji na taj način favoriziraju svoje kandidate.

Vezani članci Nada Murganić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Murganić uzela 6+6: "Nisam donijela poteze koji bi štetili", Bedeković: "Imat ću kontinuitet na kojem je radila moja prethodnica" Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) "Svakoj Vladi se krajem mandata topi većina u Saboru. Kod Plenkovića je to obrnuto i on će sigurno ući u izbornu godinu"

Andrej Plenković se još uvijek nije oglasio. Bio je ovdje danas cijeli dan. Bilo je užurbano na Markovom trgu. Više od 20 državnih tajnika, savjetnika i pomoćnika je bilo danas u zgradi Vlade. Očekivalo se da će večeras izaći sa prijedlozima, no on to ipak nije učinio.  

U rubrici "odlasci" su tri ili četiri dobro poznata imena, spominje se ministrica Žalac, no u rubrici "dolasci" je puno veća gužva. Mnogi u niskom startu čekaju da ih premijer pozove da bi sjeli u ministarsku fotelju.

Tu je minimalno 10-ak imena u eteru, no samo Andrej Plenković i njegovi najbliži suradnici znaju tko će novi ministri biti. 

Sve su glasniji oni koji kažu da Plenković s odugovlačenjem i kalkuliranjem pokazuje slabost, da ne kontrolira niti stranku, niti kontrolira procese unutar same stranke. Posebno ih smeta što je jučer u Dubrovniku rekao da će on osobno reći tko kad odlazi, a tko će biti zamjena pa je nekoliko sati nakon toga ministar Marić sam podnio ostavku. 

Njegov savjetnik Robert Kopal kaže kako to nije točno, Plenković drži sve konce u rukama, a ovo što čeka nije znak slabost nego se sve treba temeljito provjeriti. Nema baš previše manevarskog prostora, nema pravo na pogrešku jer zadnje što mu treba u ovom trenutku je da imenuje neku osobu s bilo kakvom aferom, zbog toga se rade te provjere, traže se ljudi koji imaju čist dosje i koji nemaju repove za sobom. Zadnje što bi premijeru trebalo jest da se pojavi neki novi ministar s aferom. To bi bilo neobranjivo u godini kada nas čekaju predsjednički izbori. Jednako tako, iduće godine su parlamentarni izbori. Plenković nema pravo na grešku.

Gordan Jandroković, koji je, tako nas barem povijest uči, relativno dobro informiran o kretanjima unutar sranke danas je rekao da bi izvanredna sjednica sabora mogla biti u petak. Ako je tome tako, doista nema previše vremena. Plenković bi već sutra mogao sazvati sjednicu užeg kabineta Vlade, a potom obavijestiti koalicijske partnere koga smjenjuje i koji su novi ministri u Vladi. Potom treba sazvati sjednicu Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a. Iako su mu oni dali jednoglasnu potporu, doznajemo da će Andrej Plenković ipak otići u središnjicu stranke i obrazložiti svoje prijedloge i nova imenovanja. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja ovog tjedna.