Još jedan ministar dao je ostavku Andreju Plenkoviću - što sad slijedi, koliko još ostavki i smjena u sklopu rekonstrukcije možemo očekivati?

Galerija


Slijedi rekonstrukcija, samo ne znamo kada će biti. Sasvim je jasno da premijer Andrej Plenković više ne kontrolira stanje nego djeluje na osnovi kritika javnosti i oporbe.

Vezani članci Andrej Plenković položio vijence kod spomenika Franje Tuđmana (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL) - 3 Plenković: "Hrvatski narod zna kome treba dati povjerenje, to sigurno nije Milanović" Sjednica Vlade u Krapini (Foto: Igor Soban/PIXSELL) - 3 Andrej Plenković: 3,68 milijardi za strateški razvoj Krapinsko-zagorske županije

Najzanimljivije je sada pitanje Tomislava Tolušića. Tu će biti odgovor koliko je Plenković moćan ili nemoćan. Hoće li mu zahvaliti na radu i uključiti ga u rekonstrukciju, hoće li ga zadržati u vrhu HDZ-a, i ostaviti ga u svom timu?

I ostali ministri koji se spominju da bi mogli otići iz Banskih dvora politički nemaju takvu težinu unutar HDZ-a, tako da mu to neće biti problem. U ovom trenutku što se tiče kadrovske kombinatorike u HDZ-u drži sve konce u rukama.

Ostali ministri uglavnom promatraju što se događa.

Plenkovićeva tanka većina

Saborska klupa nezadovoljnih HDZ-vaca sve je veća. I tijekom glasovanja o Istanbulskoj konvenciji zahvalio je nekim svojim suradnicima, kao što su Miro Kovač i Davor Ivo Stier.

Sada dobiva dva ministra koji odlaze u saborske klupe, a tko zna koliko će ih još biti. Oni nisu homogena skupina, ali povezuje ih nezadovoljstvo unutar HDZ-a.

Možda nezadovoljstvo time što ih nije branio, oni su govorili da su radili sve u redu. Plenković mora biti svjestan da to nije beznačajan skupina, a ako krene sve nizbrdo u HDZ-u, oni bi se lako mogli okupiti i onemogućiti ga da unutar HDZ-a dobije još jedan mandat.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr