Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji suradnje

HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum: "Sve ćemo vam reći sutra"

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta
Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana od izbora, u Saboru koalicijski Sporazum koji definira suradnju između ove dvije stranke u budućoj vlasti.

S Andrejem Plenkovićem su stigli i Marko Milić te Tomo Medved dok su u Penavinoj pratnji bili Josip Dabro i Igor Peternel. Sporazum su potpisali mjesec dana nakon parlamentarnih izbora i to bez prisustva medija, a otišli su bez izjava.

"Sve ćemo vam reći sutra", samo je kratko poručio Plenković nakon izlaska iz prostorija Kluba HDZ-a i prelaska u Banske dvore. 

Pročitajte i ovo Centar za azilante (ilustracija) U Prečkom Pobuna u zagrebačkom kvartu, ne žele Centar za azilante: Policija pojasnila o čemu je riječ

Pročitajte i ovo Konstituirajuca sjednica Sabora - 3 Konstituiran Sabor Neobična nezgoda u Saboru, a čeka se i Milanovićev potez: "I o njemu ovisi hoćemo li sutra imati novu vladu"

Prije potpisivanja koalicijskog Sporazuma konstituiran je i novi, 11., saziv Sabora kojim će po treći put predsjedavati HDZ-ov Gordan Jandroković, a u tijeku je rasprava o Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, kojim se definiraju nazivi i broj ministarstava. U novoj, trećoj Vladi predvođenoj Plenkovićem, bit će više ministarstava nego u prethodne dvije. Sada će ih biti 18 jer se osnivaju dva nova - Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo održivog razvoja, koje je do sada bilo s resorom gospodarstva. 

Tako će od sada Ministarstvom gospodarstva "gospodariti" manjinski partner - DP i njihov ministar Ante Šušnjar, a na čelo Ministarstva održivog razvoja trebala bi Marija Vučković, dosadašnja ministrica poljoprivrede. 

Obzirom da je DP htio i dobio resor poljoprivrede, Vučković će zamijeniti njihov Josip Dabro. U naziv Ministarstva poljoprivrede se dodaju još i šumarstvo te ribarstvo, najavio je čelnik DP-a Ivan Penava. 

Dobili su još i demografiju, a to Ministarstvo će voditi Ivan Šipić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene