Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Na izložbu 'upali' s ubijenom i krvavom divljom svinjom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stočarska izložba u Slavonskom Brodu jedan je od najvažnijih događaja u kalendaru brojnih uzgajivača u Slavoniji.

Ove godine pojedinačno i autobusima organizirano na izložbu su stigli kao posjetitelji i uzgajivači iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svinjska kuga u Komletincima i kod Ludbrega Slika nije dostupna Svinjska kuga u Bijelom Brdu

U jeku borbe sa svinjskom kugom logično je bilo da organizatori ove godine na sajmu nisu u programu predvidjeli i izlaganje svinja. 

Medijski prostor pun je izvještaja o problemima koje stvara svinjska kuga, tako da nitko od više tisuća posjetitelja nije ni postavio pitanje zašto nije bilo svinja na izložbi. 

Ipak, čini se da pojedinci žive u medijskoj izolaciji. 

U vrijeme dok su stručna povjerenstva ocjenjivala najkvalitetnija grla krava, a mladi uzgajivači iz Austrije i Njemačke demonstrirali pripremu goveda za izložbe, nadomak ocjenjivačkog kruga "terencem" s ubijenom divljom svinjom parkirala su se dva lovca. 

Dvojac je izazvao zgražanje svih prisutnih. Iz svinje, prema svemu sudeći svježe ubijene, obješene na prednji kraj automobila cijedila se krv. 

Jednom od lovaca nije bila dovoljna pažnja prisutnih te je za pažnju tražio i okupljene novinare. 

Na predstavu koju je dvojac izvodio naletio je i županijski veterinarski inspektor Damir Agičić koji, kao ni ostali okupljeni, nije mogao vjerovati što se događa. 

"Ne mogu ovo drukčije ocijeniti nego kao divljački, krajnje primitivni čin. Nadam se da to nije primjer kojim će se povoditi ostali građani. Ako ćemo živjeti u gradu po kojem će se mrtvi veprovi ovako vozati, onda se bojim živjeti u tom gradu. Nadam se da je ovo ipak pojedinačni ispad te da je ubijena svinja bila zdrava, jer u protivnom slijedi pokretanje kaznenog postupka", kaže Agičić, ističući prijetnju od širenja zaraze svinjskom kugom. 

"U vrijeme kad i zadnja baba u selu zna za prijetnju zarazom svinjskom kugom, osoba koja mora imati znanja vezana uz divljač i opasnosti koje uz njih prijete učini ovako nešto. Virus svinjske kuge prenosi se izuzetno lagano, a on se s ubijenom svinjom pojavio na mjestu gdje je bilo nekoliko tisuća poljoprivrednika koji će se vratiti na svoja imanja. Svinju je trebalo prevesti na takav način da ne predstavlja opasnost za okolinu. Svinjsku kugu kod divlje svinje teško prepoznaju i stručnjaci, a kamoli laici. Ovo je izrazito primitivan čin", ističe Agičić, najavljujući daljnje praćenje slučaja. 

Prvi potez inspekcije bit će identifikacija i prijava dvojice lovaca lovačkoj udruzi zbog neprimjerenog ponašanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene