Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKORO BISKUPSKO REĐENJE

Papa Franjo imenovao novog čelnika Zadarske nadbiskupije: Pogledajte o kome se radi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo imenovao je svećenika Porečke i Pulske biskupije novim nadbiskupom Zadarske nadbiskupije, objavio je u četvrtak u Zadru predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić.

Milan Zgrablić je katedralni župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Poreču te ravnatelj Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, rekao je mons. Puljić čitajući priopćenje Apostolske nuncijature u RH. Biskupsko ređenje, kako je najavio, neće biti prije lipnja.

"Mons. Zgrablić pridružit će nam se u Zadru u Velikom tjednu, a ja ću biti s vama vjerojatno do Božića, o čemu će svi na vrijeme biti obaviješteni", rekao je mons.Puljić.

Zahvalio je "Božjem Duhu što se 'u svom letu' preko Velebita, Risnjaka, Snježnika i Učke zaustavio u krasnoj zemlji, Istri miloj, u domu roda hrvatskoga" pa pronašao Milana iz Pazina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZNAK PRAVDE Papa pohvalio one koje nitko ne voli: ''Vaš posao izgleda nezahvalan...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GANUT POTRESNIM PRIZORIMA Papa Franjo pozvao na otvaranje humanitarnih koridora za izbjeglice iz Ukrajine: "Neka oružje utihne"

"Njemu je odredio da se nakon petogodišnjeg boravka u Zadru, kao pitomac i odgojitelj u Sjemeništu 'Zmajević' od prije 32 godine, vrati u naš grad i preuzme odgovornu službu nadbiskupa koadjutora. U ovoj prigodi upućujem iskrenu zahvalu papi Franji kao i svima koji su mu pomagali da mi nakon moje zamolbe pronađu suradnika i budućeg zamjenika na stolici zadarskih nadbiskupa", rekao je nadbiskup Puljić.

Posebno je zahvalio mons. Milanu Zgrabliću što je "sa strahopoštovanjem i u poniznosti prihvatio uključiti se u zbor apostolskih nasljednika usprkos brojnim izazovima i teškoćama koje biskupski red i služba u ovo naše vrijeme sa sobom donose".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crkva prati fenomen Novi apostolski vizitator za Međugorje: ''Papa mi je rekao, budi tamo i prati ljude''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna poruka iz vatikana Papa Franjo upozorio na opasnost od nuklearnog rata: "Ako bude još dana i ljudi..."

Rekao je da ga veseli što će naše mjesne crkve, istarska i zadarska, sada biti više povezane. "Tome će svakako doprinositi i zajedništvo nas kao apostolskih nasljednika, a to zajedništvo, kao što znamo i vjerujemo, nije obično, već sakramentalno", istaknuo je nadbiskup Puljić.

Mons. Zgrablić rodio se u Pazinu 1960. godine. Osnovnu školu završio je u Pazinu, a prva dva razreda srednje škole u Biskupskom sjemeništu u Pazinu. Njegov biskup mons. Dragutin Nežić šalje ga u Sjemenište "Zmajević" u Zadar, gdje pohađa treći i četvrti razred, te polaže maturu. Od 1980. do 1986. studira teologiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSJETIO MALTU FOTO Papa morao upotrijebiti dizalo za ulazak u avion: Otkrio je hoće li otići u Ukrajinu

Nakon svećeničkog ređenja u lipnju 1986. bio je župni vikar u Rovinju. Nakon toga imenovan je prefektom u Nadbiskupskom sjemeništu "Zmajević" u Zadru, gdje je ostao do 1990. Nakon povratka u Porečku i Pulsku biskupiju dvije godine bio je biskupijski povjerenik za duhovna zvanja, a zatim odlazi na poslijediplomski studij duhovnosti na Papinsko sveučilište "Gregoriana" u Rimu (1992. – 1994.).

Nakon završenog studija imenovan je voditeljem Pazinskog kolegija s klasičnom gimnazijom (1994. – 1997.), kada preuzima i službu ravnatelja biskupijskog Caritasa do 2007. Bio je osam godina župnik u Rovinju. Među ostalim, u rujnu 2015. imenovan je katedralnim župnikom u Poreču, gdje ga je zateklo imenovanje zadarskim nadbiskupom koadjutorom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene