Papa Franjo
Papa Franjo Foto: Filippo MONTEFORTE / AFP

Papa Franjo ohrabrio je u ponedjeljak one koje svi mrze - poreznike - kazavši im da su, iako nikada neće biti popularni, ključni za funkcioniranje pravednog društva.


"Vaš posao izgleda nezahvalan..." rekao je papa Franjo izaslanstvu talijanske porezne agencije, priznajući da se oporezivanje često smatra "otimanjem iz tuđih džepova".

No naglasio je da svatko mora platiti svoj dio poreza, posebice bogati, kako "najmoćniji ne bi zdrobili" najslabije članove društva.

"Oporezivanje je zapravo znak vladavine zakona i pravde", rekao je.

Pohvalio je one koji plaćaju poreze i kritizirao izbjegavanje plaćanja poreza i sivu ekonomiju.

U Italiji, u kojoj se izbjegavanje plaćanja poreza po nekima smatra najpopularnijim sportom poslije nogometa, procjenjuje se da se zbog toga izgubi više od 100 milijardi eura na godinu, po nedavnim statistikama.

Procjenjuje se i da siva ekonomija vrijedi oko 200 milijardi eura na godinu, odnosno 11 posto BDP-a.

Prazni džepovi Predlaže se uvođenje novog poreza: Ovakav nesklad na planeti nikada nismo imali, potrebni su hitni potezi
Zdravko Marić Marić može slobodno trljati ruke od zadovoljstva: Državna blagajna dobro se puni, a najbolje tek slijedi

Papa je poreznicima rekao da, iako nisu omiljeni na ovome svijetu, imaju sveca zaštitnika na nebu.

Podsjetio ih je na primjer sv. Mateja apostola, koji se bavio prikupljanjem poreza za Rimljane prije nego što je postao Isusovim učenikom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju