Simbol Petrinje odlazi u povijest. Srušen je veći dio Petrinjke.

Galerija Radnici strojevima srušili veći dio zgrade trgovačkog centar Petrinjka - 5 Radnici strojevima srušili veći dio zgrade trgovačkog centar Petrinjka - 4 Radnici strojevima srušili veći dio zgrade trgovačkog centar Petrinjka - 3 +1 Radnici strojevima srušili veći dio zgrade trgovačkog centar Petrinjka - 2

Radnici su strojevima srušili veći dio zgrade trgovačkog centra Petrinjke. Unatoč brojnim apelima građana počelo je rušenje prepoznatljive zgrade u centru grada. 

Vezani članci Magdalena Komes HDZ-ova gradonačelnica Petrinje moli sve sugrađane da sami obnove kuće Božić na Banovini - 3 Koliko im je sretan, koje su njihove želje i kako su ga dočekali: "Nije mi ni do Božića, ni do Badnjaka, ni do života"

Mnogi su postavili pitanje kako to da je prva na red za rušenje na potresom pogođenom području došla nekadašnja robna kuća, s obzirom na to da je riječ možda o jedinoj zgradi u samom centru grada koja nema vidljiva konstrukcijska oštećenja nakon razornog potresa.

Riječ je o zgradi koja je za razliku od gotovo sravnjenih zgrada još iz Austro-Ugarske, građena 1979. godine po svim tadašnjim protupotresnim standardima. 

Prije šest dana arhitekti Antun Gajšek, Davor Salopek, Domagoj Vuković i inženjer građevine Ivan Vuković u apelu građanima Petrinje, stručnim i mjerodavnim institucijama rušenje Petrinjke ocijenili su nerazumnim i nepotrebnim te su ga željeli zaustaviti. 

Argument im je bio kako je upravo Petrinjka uspjela izdržati potres od 6,2 po Richteru.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović Petrinjku je nazvao "sramotom grada koja tako stoji već 25 godina". 

Pretpostavlja se da je Petrinjka prva došla na red jer je u državnom vlasništvu, za razliku od ostalih zgrada koje su u privatnom vlasništvu, pa je prije rušenja potrebno ishodovati suglasnost za rušenje.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju