Simbol Petrinje odlazi u povijest. Srušen je veći dio Petrinjke.

Galerija


Radnici su strojevima srušili veći dio zgrade trgovačkog centra Petrinjke. Unatoč brojnim apelima građana počelo je rušenje prepoznatljive zgrade u centru grada. 

Vezani članci Potres u Iranu Potres od 5,9 pogodio južni Iran: Ljudi na ulicama, dvije osobe u bolnici Donacijska kampanja Društva Naša djeca \"Neka rane postanu samo ožiljci\" Simboličnim bojanjem stabla u žuto u Petrinji obilježen početak donacijske kampanje "Neka rane postanu samo ožiljci"

Mnogi su postavili pitanje kako to da je prva na red za rušenje na potresom pogođenom području došla nekadašnja robna kuća, s obzirom na to da je riječ možda o jedinoj zgradi u samom centru grada koja nema vidljiva konstrukcijska oštećenja nakon razornog potresa.

Riječ je o zgradi koja je za razliku od gotovo sravnjenih zgrada još iz Austro-Ugarske, građena 1979. godine po svim tadašnjim protupotresnim standardima. 

Prije šest dana arhitekti Antun Gajšek, Davor Salopek, Domagoj Vuković i inženjer građevine Ivan Vuković u apelu građanima Petrinje, stručnim i mjerodavnim institucijama rušenje Petrinjke ocijenili su nerazumnim i nepotrebnim te su ga željeli zaustaviti. 

Argument im je bio kako je upravo Petrinjka uspjela izdržati potres od 6,2 po Richteru.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović Petrinjku je nazvao "sramotom grada koja tako stoji već 25 godina". 

Pretpostavlja se da je Petrinjka prva došla na red jer je u državnom vlasništvu, za razliku od ostalih zgrada koje su u privatnom vlasništvu, pa je prije rušenja potrebno ishodovati suglasnost za rušenje.