Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potres pomrsio račune

Muzej najpoznatijeg hrvatskog modnog dodatka još uvijek traži prostor: Pokušaji otvaranja traju 15 godina, a izložaka ne fali

Francuzi su je pretvorili u modni detalj, a Englezi osmislili današnji kroj. Talijani su je kroz masovnu modnu industriju učinili sveprisutnom, ali su je u Europu donijeli upravo Hrvati. Omiljeni vratni ukras muškaraca, ali i žena, turisti odavno poistovjećuju upravo s Hrvatskom. Ustanova koja već više od 20 godina promiče Hrvatsku kao domovinu kravate još uvijek muku muči s pronalaskom prostora za Muzej kravate.

Kravata je odjevni predmet koji rado nose svi. Od 17. stoljeća ovaj rubac krasi muške, ali i ženske vratove.

Pročitajte i ovo Kravata - 4 Starinske kravate Što povezuje kravate i ovo malo mjesto u Gorskom kotaru? Stizale su i iz daleke Amerike, a tada se u ušitku znao naći i - skriveni dolar Trening Sebastiana Mendikovića (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski uspjesi Mala zemlja za velike rekorde: Tko su Hrvati koji su ušli u čuvenu Guinessovu knjigu?

"U početku, recimo nakon osamostaljenja Hrvatske, trebalo je objašnjavati. Ali, kasnije već kada vi zapravo nekome darujete kravatu znaju: 'A da, to je kravata!' Znači, svi već znaju da je to zapravo hrvatski brend", rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova.

O prepoznatljivosti kravate razgovarali smo i s Željko Matejčićem, zapovjednikom Kravat pukovnije.

"Sad turisti dolaze sa saznanjem da je Hrvatska domovina kravate, da je Zagreb prijestolnica kravate, tako da obično čujemo: 'Dolaze ti vojnici koji su kravatu prenijeli u Europu!'", rekao je.

Na izmaku hrvatskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Europske unije, ministar vanjskih poslova uručio je kravatu i rubac, inače protokolaran poklon Republike Hrvatske, ravnatelju Academije Cravatice. To je ustanova koja od 1997. sustavno promiče Hrvatsku kao domovinu kravate.

Zbog njezine popularnosti planira se osnovati i muzej kravate:"Ti pokušaji stvaranja muzeja su već dugo traju, ali nažalost bez uspjeha", rekao je Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata Academije Cravatice.

Preciznije, pokušaji da Muzej kravate, kako ga zovu, konačno otvori svoja vrata traju već 15 godina. Kravata u fundusu ima, ali ne i prostora za njih.

"Mi imamo arhivu pa stavljamo i radimo te muzejske projekte jer nije nužno jedno mjesto, nego evo idemo u te prostore izložbene gdje predstavljamo dio po dio muzejskog postava", rekao je Marijan Bušić, ravnatelj Academiae Cravaticae.

Kaže, ovo je najbliže realizaciji projekta otkako je ideje. No, potres im je pomrsio račune. Prostori u koji su trebale useliti kravate sada više nisu useljivi.

Muzej bi se, osim izložbenog dijela, trebao sastojati od prikaza povijesnog razvoja kravate, ali i načina na koji je doživljavaju suvremeni umjetnici. Do tada ćemo se morati zadovoljiti hodajućim muzejom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene