Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Starinske kravate

Što povezuje kravate i ovo malo mjesto u Gorskom kotaru? Stizale su i iz daleke Amerike, a tada se u ušitku znao naći i - skriveni dolar

Aktualno Galerija Kravata - 1 Kravata - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kravata - 2 Kravata - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nikola Albaneže Nikola Albaneže Foto: DNEVNIK.hr Robert Tomić Robert Tomić Foto: DNEVNIK.hr +1 Kravata - 3 Galerija 1/6 >>
Iz Hrvatske pa preko Pariza po cijelom svijetu. Tako je izgledao put danas najpopularnijeg modnog dodatka, kravate. Svoje su izložili stanovnici Mrkoplja odajući im počast i slaveći 250 godina svoje župe. A mi smo provjerili znaju li Hrvati vezati kravate!

Dvjestotinjak kravata na jednom mjestu. Nosile su se na mrkopaljskim ulicama za posebne prilike. Stizale i iz daleke Amerike, a tada se u ušitku znao naći i skriveni dolar. I tako se u teškim vremenima preživljavalo i uljepšavalo. Od 17. stoljeća ovaj rubac nose i muškarci i žene. No, nije se lako okititi njime.

Pročitajte i ovo Kravat pukovnija Kravat pukovnija VIDEO Hrvatski vojnici iz 17. stoljeća prošetali glavnim gradom: "Pronijeli smo i ovaj jedan odjevni predmet koji predstavlja i kulturu i ljubavnu priču" ecipele.hr za sve prigode Ženske salonke – kako ih uskladiti uz odjeću i izgledati elegantno?

Koliko ljudi u Hrvatskoj ne zna pravilno zavezati kravatu, ne zna se točan broj, među njima je i novinarka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić koja je potražila stručnu pomoć.

"Ovo je hrvatski čvor kralja Tomislava. Sličan je čvoru Windsor, ali je ipak kravata hrvatska. Koliko čvorova ima? Više od 160", kazao joj je zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić dok joj je vezao kravatu.

A kada su svoje kravate pravilno zavezali, prošetali su Mrkopaljci modnom revijom.

"Otkada je ušla na velika vrata u svijet mode, a to je bilo u drugoj polovici 17. stoljeća na Francuskom dvoru, postala je obavezna za diplomaciju", objašnjava Nikola Albaneže.

Da je priča počela s Hrvatima daleko se čuje, pa je tako Jeanne iz SAD-a kazala kako je svima s kojima je putovala ispričala upravo tu priču, u nadi da će ju prenijeti dalje. A iskusni Robert Tomić iz Mrkoplja koji u svojoj zbirci ima više od 120 kravata, kaže: "Odijelo ne čini čovjeka, ali šrajpa i čovjek je valje ozbiljniji".

18. listopada dan je ovog modnog dodatka. Još stignete pripremiti ili naučiti vezati svoju kravatu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene