Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TREBA PLANIRATI NA VRIJEME

Ove godine 50 posto više radnih dozvola za strance: "U budućnosti ćemo morati strateški razmišljati"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Komentirajući upozorenja poduzetnika kako se predugo čeka na radne dozvole za strance, Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je MUP ove godine izdao 50 posto više radnih dozvola nego u istom razdoblju prošle godine.

Na upit može li se proces izdavanja radnih dozvola ubrzati i digitalizirati, ministar Davor Božinović odgovorio je kako je siguran da će se uz dobru analizu naći održiva, pametna i sigurna rješenja za povećani broj zahtjeva za izdavanje radnih dozvola.

Kazao je da je održano nekoliko međuresornih sastanaka s predstavnicima turističkog sektora i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) te da su se pripremili s obzirom na očekivani povećani broj zahtjeva.

''Međutim, u ovome sudjeluju svi. Vrlo je važno procijeniti potrebu na tržištu rada. Prošle smo godine upozorili da treba odmah krenuti s planovima i sa zahtjevima za izdavanje radnih dozvola'', rekao je i naglasio da su pojedine djelatnosti to pitanje riješile i prije nego što je došlo do gužve.

Pročitajte i ovo Ilustracija samo bez panike Uskoro na mobitele stižu upozorenja o opasnosti: ''Cilj je spasiti što veći broj života''

Istaknuo je da poduzetnički, turistički i graditeljski sektor djelomično nisu očekivali ovakve brojeve zahtjeva za izdavanje radnih dozvola.

U procesu izdavanja radnih dozvola, dodao je, pored MUP-a, sudjeluju i Sigurnosno obavještajna agencija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, s obzirom na izdavanje viza u određenim destinacijama.

Pročitajte i ovo Iznudama do kriptovaluta - 4 Policijska istraga Božinović otkrio što policija radi vezano za slučaj bombaša iz Rijeke

''Ja sam siguran da s povećanjem šalterskih službenika i kadrovskim ojačavanjem u policijskim postajama i upravama u turističkim destinacijama izvlačimo iz sebe maksimum. Ovo je međuresorno pitanje o kojem ćemo u budućnosti morati strateški razmišljati'', kazao je.

Nadodao je da je to ujedno i pitanje strategije useljavanja i činjenice da je zbog nedostatka radne snage riječ o problemu s kojim se suočavaju više-manje svi u Europi.

''Ovo je jedan vrlo kompleksan fenomen i zbog činjenice da je u Hrvatskoj u tijeku i obnova, tako da dosta ljudi koji se zapošljavaju u građevini također traži i dobiva dozvole'', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene