Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Evo kako urediti međusobne odnose.


Muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović izjavio je, u povodu tragičnih događaja u Francuskoj, kako bi upravo hrvatski model uređenja odnosa sa Islamskom zajednicom, koji se pokazao učinkovit, trebao biti model drugim zemljama, u Europi i širom svijeta, kako urediti međusobne odnose.

Vezani članci Snijeg u Hrvatskoj - 2 I preko dana teško ćemo iznad nule: U Hrvatsku stiže val hladnoće, HGSS-ovci imaju važnu poruku za planinare Ivana Kolić, neuropedijatrica Klinike za pedijatriju u Rijeci Neuropedijatrica upozorila na crvene zastavice: ''Nekoliko je ključnih trenutaka kada roditelji trebaju potražiti liječničku pomoć''

"Model koji imamo u Hrvatskoj i koji se pokazuje vrlo učinkovitim i prepoznatljivim ne samo u Europi već i širom svijeta jest nešto što nudimo Europi kao naš izvozni proizvod", rekao je muftija Hasanović u subotu u razgovoru za javnu televiziju.

Istaknuo je kako je Islamska zajednica u Hrvatskoj svoje odnose s državom uredila 2002. godine, a na temelju službenog priznanja Islama iz 1916. godine, čime su riješena sva prava i obveze muslimana u Republici Hrvatskoj.

Time je, navodi Muftija Hasanović, definirano pravo na vjeronauk u srednjim i osnovnim školama, pravo na osnivanje vlastitih srednjih i osnovnih škola, dječjih vrtića, pravo na dušobrižništvo u vojsci, policiji, zatvorima, pravo na izgradnju vjerskih objekata, pravo na blagdane, na javnu televiziju i sve javne medije, pravo na određenu participaciju u državnom proračunu za aktivnosti i rad imama itd.

Objavljen razgovor terorista s taocima u trgovini

Muftija također napominje kako se ne smije zaboraviti da je u Domovinskom ratu u Hrvatskoj ratovalo 25 tisuća muslimana, a njih 1180 položilo svoje živote.

"Oni su nas obvezali i obvezuju da izgrađujemo društvo po mjeri svih njezinih građana i mi smo na tom tragu i želimo da tako bude", naglasio je.

Izrazio je vjeru da će zdrave snage Europe sačuvati stečevinu Europe kao progresivne, demokratske i visoko standardizirane te da će pravo na život, rad, vjeru i njezino izražavanje moći konzumirati svi njezini građani bez obzira pripadaju li nekoj od crkava ili nekoj od vjerskih zajednica, pa tako i muslimani.

Muftija Hasanović drži kako je najbolje riješenje statusno riješiti Islam i priznati Islam kao jednu od službenih religija, što u većini zemalja još nije učinjeno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju