Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbin izbjegao iz Hrvatske Željko Drača uhićen je u SAD-u na temelju tjeralice koju je za njime raspisao zagrebački ured Interpola, izvješćuju u petak beogradski elektronički mediji, pozivajući se na nevladinu organizaciju Dokumentacijski centar Veritas.


Nakon što ga je uhitila imigracijska policija, Drača, kojega se tereti za tjelesno zlostavljanje ratnih zarobljenika, u pritvoru američkog Federalnog zatvora čeka na deportaciju u Srbiju, navodi se.

Kako se ističe, Županijski sud u Šibeniku je u studenom 1992. otvorio istragu u odsutnosti protiv 29 zatvorskih čuvara, među kojima i Željka Drače, zbog sumnje da su od rujna 1991. do listopada 1992. godine 'u objektu Stare bolnice u Kninu fizički maltretirali zatvorenike'.

Drača je, navodi se, nakon operacije 'Oluja' 1995. sa svojom obitelji otišao iz Hrvatske u Srbiju odakle se, nakon nekoliko godina, odselio u SAD gdje ga je dočekala hrvatska tjeralica za ratne zločine. Nakon što mu je zajamčeno da njegova supruga i djeca mogu ostati u SAD-u, on je pred Imigracijskim sucem pristao na deportaciju u Srbiju.

To je prvi slučaj, navodi isti izvor, da netko od Srba uhićenih temeljem hrvatskih tjeralica bude deportiran u Srbiju umjesto izručenja Hrvatskoj. Navodno se iz pribavljenih sudskih spisa iz Hrvatske nije moglo zaključiti da je Drača maltretirao ijednog zatvorenika te će on, umjesto izručenja u Hrvatsku, biti deportiran u Srbiju, odakle će nastaviti pravnu borbu za dokazivanje nevinosti. (Hina)

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Mjeseci terora: Hrvati su nosili bijele trake oko ruke, fizički su zlostavljani, prisiljavani na sakupljanje leševa sunarodnjaka Ilustracija (Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell) Novi slučaj procesuiranja ratnih zločina: Kazneno prijavljen srpski državljanin koji nije spriječio ubijanje civila u Lici