Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispovijest dva oca

Bjegunac iz BiH optužen za pedofiliju, radio s djecom u Zagrebu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica očeva ispričali su nam svoje priče.

U Bosni i Hercegovini optužen je za pedofiliju, ali zbog sudskog propusta, pušten je na slobodu i prešao je granicu, promijenio ime i umjesto u zatvoru završio kao trener u samom središtu Zagreba, ponovno okružen djecom. Slijedi novo uhićenje i nova istraga, koja još uvijek traje. Dvojica očeva udaljeni 200 kilometara jedan od drugog, ispričali su nam svoje iste priče. Njihovi dječaci su kažu seksualno zlostavljani od tog istog čovjeka.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Ivica Mišković - 1 Bježao tri puta Osuđeni pedofil u bijegu došao u redakciju Provjerenog: "Pobjegao? Pa što ću drugo, što bih trebao?"

Njegovo ime je Senad Mustedanagić, a on je osoba optužena za silovanje 14-godišnjaka i bjegunac s međunarodnom tjeralicom, jasno istaknutom na internetu i svima dostupnom. Državljanin je Bosne i Hercegovine, a u ovom trenutku on sjedi u zatvoru u Zagrebu. Za njegov boravak iza rešetaka nisu zaslužne ni Hrvatska, ni BiH, ni policija, niti druge institucije, već samo hrabrost dvojice dječaka.

Na današnji dan, prije samo mjesec dana, 12-godišnji sin oca, kojem smo iz zakonskih i moralnih obveza sakrili identitet, ispričao mu je priču od koje zazire svaki roditelj. To rano jutro imao je trening u biljarskom klubu, u kojem je igrao mjesecima. 'Kada je došao na trening, trener mu je rekao da ima nekakav test za njega… Pošto je sin dosta povučen, rekao je da s njim ima test sramežljivosti. Tražio ga je da se skine u gaćice i da ode leći na trosjed', priča za magazin Provjereno otac. 'Nakon toga se skinuo i trener, legao kraj njega i počelo je', dodao je.

'Prva misao mi je bila idem ga ubiti'

'Nakon zlostavljanja, obukao se i rekao sinu da ode odigrati svoj trening i pustio ga doma', nastavio je hrabri otac priču o tome kako je Mustedanagić zlostavljao njegovog sina, koji je kad je stigao kući, roditeljima ispričao što mu se dogodilo. 'Prvo što mi je palo na pamet je idem, idem ga ubiti. To mi je prvo palo na pamet i sva sreća u toj cijeloj nesreći je što me sin pitao: tata, hoćeš li ostati sa mnom dok ne dođe policija?', dodao je otac i ispričao kako je taj dan obitelj provela na policiji pa u bolnici, a javili su se i dječjim psiholozima, no njihovim šokovima tu nije bio kraj.

Niti 200 kilometara dalje od Zagreba, u Cazinu u BIH, nalazi se otac dječaka za čije je silovanje Mustedanagić optužen, koje je, prema riječima optužnice, trajalo puna dva mjeseca. To dijete tada je imalo jedva 14 godina, a Mustedanagić 37. 'Primjerenu kaznu za tako nešto ja znam jednu kaznu, ali ne smijem je javno reći, za takve osobe i za takve ljude', pokušao nam je objasniti otac iz Cazina. Godinu dana prošlo je otkako mu je sin teškom mukom ispričao što se događa, a šutio je dva mjeseca.

Zbližio se s roditeljima

Mustedanagić se zbližio s roditeljima, a oni su vjerovali su da je njihovo dijete s njim sigurno. 'Tu je sjedio, pio je kavu često, i dovodio je i zaručnicu', rekao je otac iz Cazina. 'Nije nikada bilo nešto takvoga što bi ukazivalo na to da je on pedofil. Ali zaista ništa', pojasnio je otac dječaka iz Zagreba. Društvene vještine očito mu nisu bile problem. 'On je sa svom djecom koja su dolazila tamo bio super. Sva djeca koja su dolazila tamo su ga voljela, uključujući i mog sina', istaknuo je zagrebački otac.

Ništa to nije čudno, kaže Hana, psihologinja Hrabrog telefona, a tu udrugu čak do tri puta na tjedan nazove dijete, žrtva pedofila. 'Seksualni zlostavljač najvjerojatnije neće u nekim prvim kontaktima s djetetom odmah krenuti na seksualno zlostavljanje. On gradi nekakav odnos povjerenja, prvo će se družiti s djetetom, pokazat mu da se dijete može njemu povjeriti za neke stvari', ističe psihologinja. Otac iz Cazina kaže kako Mustedanagić navodno ima i video zapis gnusnog čina s njegovim sinom te navodi kako su o tome pisali i mediji u BiH. 'Prije svega, seksualno zlostavljana djeca osjećaju krivnju i sram i to su dva najjača osjećaja koja oni imaju i koji blokiraju da možda i potraže pomoć', ističe psihologinja Hana. 'Znam samo da je taj dan moje dijete bilo najhrabrije dijete na svijetu', rekao je za svojeg sina otac iz Zagreba. Iako se nisu nikad upoznali, dva oca odlučila su progovoriti o teškim traumama svojih sinova.

Prvo što mi je palo na pamet je idem, idem ga ubiti otac iz Zagreba Puštanje na slobodu u BiH rezultat niza nesretnih okolnosti?

U trenu kad je uhićen, Mustedanagić je trenirao djecu u lokalnom košarkaškom klubu. Iako nije bio ni sportski, ni pedagoški obrazovan, a angažirao ga je tadašnji predsjednik kluba Hazim Kurtić. On više nije u klubu, iako kaže da to nema veze s Mustedanagićem. 'On je imao neke predispozicije u radu s mlađim kategorijama i onda sam ga ja iskoristio kao pomoćnika da uzme da radi, pošto je jako siromašan stručni kadar u općini. Uopće mi nije na savjesti zato što ja nisam ni pretpostavio da je to pedofil', objasnio je Kurtić, bivši predsjednik KK Nizac. Kurtić kaže da je Mustedanagić s djecom radio otprilike 6 mjeseci, zapravo da je volontirao. Besplatno provodio vrijeme s djecom na treninzima i putovanjima na utakmice. Čak je i živio preko puta školskog igrališta.

Cazin je grad od 15-ak tisuća stanovnika, a vijest o uhićenju Mustedanagića brzo je odjeknula gradom. Prije godinu dana, Mustedanagić je uhićen u rodnom Cazinu, a pritvoru je proveo 3 mjeseca, za vrijeme trajanja istrage. 'Po mojoj osobnoj ocjeni ovo je najteži slučaj, s obzirom koliko vremena je trajalo to krivično djelo. Video snimke postoje i između ostaloga su jedni od materijalnih dokaza koji potkrepljuju optužnicu', tvrdi Idriz Begić iz tužiteljstva unsko-sanskog kantona u BiH. Prije podizanja optužnice ipak je pušten na slobodu. 'Ja mislim da je tužilaštvo glavni krivac jer ne mogu shvatiti da se ne može jedna optužnica podići u roku dva mjeseca', ističe otac iz Cazina. U tužiteljstvu, međutim tvrde kako se radi o nizu nesretnih okolnosti. Tužiteljstvo je predalo optužnicu, ali je sud mislio da je nepotpuna pa ju je vratio, kao i najbitniji dokument u njoj, prijedlog za produljenje pritvora. Splet nesretnih okolnosti ili propust? Tužiteljstvo upire prst u sud, no bilo kako bilo, završio je na slobodi.

Zabluda o sigurnosti djeteta...

'Ja sam na osnovu priča iz kafića znao da on ima sestru u Zagrebu, i zeta i pretpostavljao sam da je u Hrvatskoj', rekao je otac iz Cazina. Proglašen je bjeguncem, i za njim je raspisana međunarodna tjeralica, ali to ga nije spriječilo da dođe u Zagreb, mirno ušeće u biljarski klub i opet se okruži djecom! 'Što to znači? Da u Hrvatsku može doći bilo tko tko je počinio bilo kakvo kazneno djelo, ili je u sukobu sa bilo čim i da mi bez ikakve provjere njemu damo posao i to izuzetno osjetljivi posao, damo mu posao s djecom!', tvrdi Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu. Tu tek počinje apsurdnost cijele priče s naše strane granice. Za Markovu obitelj to je kraj prošle školske godine, jer tada su sina upisali u biljarski klub koji sudjeluje u programu Odmorko, namijenjenom djeci za vrijeme školskih praznika. U tom klubu školsku djecu trenirao je Mustedanagić.

'Kada smo supruga i ja vidjeli na plakatu da taj klub organizira Odmorko i kada smo smatrali da je naše dijete koliko toliko zaštićeno prisustvom na tom Odmorku, smo u principu bili u zabludi', kaže zagrebački otac. O Mustedanagićevom uhićenju i kaznenoj prijavi organizatori Odmorka nisu službeno obaviješteni, nego su o tome saznali tek od roditelja, a u Školskom sportskom savezu grada zagreba, Mustedanagića su nazvali monstrumom, nakon natpisa u novinama i šokantnog otkrića. Grad se ograđuje od bilo kakve odgovornosti, osim moralne. Po novom zakon o športu ministarstvo je bilo dužno da vrši kontrole takve naravi, međutim ministarstvo nije obavilo, nije imenovalo inspektore koji bi mogli vršiti nadzor u klubovima, rekli su nam odgovorni iz gradskih vlasti. Klub je zatvoren, a uprava je dala ostavku. Predsjednik kluba odgovorio je na naš upit mailom, kako iz opravdanih razloga nije u mogućnosti stati ispred naše kamere.

Seksualno zlostavljana djeca osjećaju krivnju i sram i to su dva najjača osjećaja koja oni imaju i koji blokiraju da možda i potraže pomoć. Nitko ga nije pitao za dokumente

Mustedanagića očito nitko nije pitao za dokumente. Prema riječima oca, roditeljima se predstavljao kao Senad Horvat, a u klubu su ga znali kao Senad Porčić. U klub je navodno došao pomoću sestre. 'Ako su neki novinari između ostalog i spomenuli i točno mjesto gdje je mogao pobjeći kod svoje sestre u Zagrebu, postavlja se pitanje što je policija radila na prevenciji toga', pita se zagrebački otac. 'Detalje iz tog dijela kriminalističkog istraživanja, odnosno iz tog dijela policijskog posla, ne mogu vam iznositi, budući da se radi o povjerljivim podacima, odnosno podacima koji imaju oznaku službena tajna', ukratko je objasnila Aleksandra Ljuba, glasnogovornica PUZ-a. Sve što nam je glasnogovornica zagrebačke policije mogla reći jest da je Mustedanagić i pritvoru, zbog kršenja zakona o strancima, ali i s kaznenom prijavom za silovanje maloljetnika, a puno je pitanja na koja ovi očevi zaslužuju odgovor. Kako je uopće prešao granicu? Je li policija ikad provjeravala nalazi li se u Zagrebu kod sestre, ukoliko ona tu doista živi? Hoće li ona odgovarati zbog pomaganja bjeguncu?

'Ono što me ljuti je da su to djeca koja se pred odraslom osobom, ako je netko nešto naumio, ne mogu obraniti. I svoje dijete nisam dao u nekakav kafić u kojem ima jedan stol biljarski da tamo igra biljar, nego sam dao u jedan klub za koji sam mislio da su poduzete barem one osnovne provjere', kaže otac iz Zagreba. Oba djeteta nastavljaju dalje, jedno mjesec dana, a drugo godinu dana nakon nezamislive traume. Statistike govore da je u Hrvatskoj gotovo svako peto dijete seksualno zlostavljano. I više nego ikad, jasna je potreba osnivanja registra pedofila, popisa koji će biti dostupan svima koji angažiraju osobe za rad s djecom. 'Naravno, to ne znači da ako netko uđe u bazu da on neće pokušati ponovno, ali ćemo ga brže otkriti, razotkriti, netko će nešto znati o njemu, ili o njoj', objašnjava Jelavić.

Sloboda, ili konačno u zatvor?

U ovom slučaju, trauma jednog djeteta bila bi spriječena i bez registra pedofila. Bjegunac je, i bila bi dovoljna obična provjera njegovih dokumenata. Organizatori su nakon ovog sramotnog propusta najavili promjene. Mustedanagić će u pritvoru provesti ukupno 34 dana, do početka idućeg tjedna. Još nije podignuta optužnica za silovanje u Zagrebu. Hoće li opet izaći na slobodu? Ili će sramotnim propustima doći kraj? A jednako je bitno i pitanje ima li djece koja još uvijek šute?.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene