Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ušli smo u prosinac, mjesec pun domijenaka i proslava, kada će se piti više nego inače. Iskušenje da zanemarimo pravilo po kojem alkohol i automobil nikada i nikako ne mogu zajedno, bit će veliko.


Aktualizirat će se ulične legende po kojem postoje trikovi kako prevariti policijsku spravu za mjerenje prisutnosti alkohola u krvi. Je li moguće prevariti alkotester, provjerila je i ekipa Provjerenog.

Vezani članci Smrt dvogodišnje djevojčice zgrozila je Hrvatsku Provjereno istražuje slučaj koji je zgrozio Hrvatsku: Ima li onih koji su mogli spriječiti kobni ishod, što kažu stručnjaci? Aktivisti Živog zida na deložaciji - 2 Bivši članovi Živog zida optužuju stranku za iskrivljavanje istine o deložacijama: "Nismo znali da ljudi nisu plaćali režije i da su zapravo skvoteri..."

Odabrali smo malo društvo u jednom zagrebačkom lokalu, a izlazak vikendom kod većine mladih ljudi pa tako i kod njih ne prolazi bez velikih količina alkohola. Silviju iz spomenutog društva, kako sam kaže, granica je pet čaša vina, dok njegov prijatelj Zlatko voli žestoke stvari i pije viski te kaže da za njega zabava počinje kad nekih četiri do pet čašica viskija presječe koktelom. Ostatak društva zadovoljava svoju žeđ za alkoholom s tri do sedam piva, a jedina ženska osoba u društvu, Josipa, priznaje kako je pripita već nakon pola čaše juice-votke.

>> Rekorder Martinja: Uhvaćen s 4,4 promila u krvi

Nakon čaše viskija napuhao samo 0.07 promila

Naravno nabavili smo i uređaj s kojim se mjeri alkoholiziranost i kojeg koristi policija diljem svijeta. Pomoću njega testirali smo naše sugovornike u niz situacija i kroz period od nekoliko sati. Mlado je društvo krenulo polako ispijati prvu čašu, a mi ćemo tijekom večeri napraviti test nakon svakog popijenog pića. Prvo želimo saznati koliko će čaša vina, piva ili žestice biti potrebno da ovi mladi ljudi napušu više od kažnjive granice 0.50 promila, a nakon toga može li se prevariti alkotest.

Nakon prvog piva Vladimir je napuhao 0.37, Josipa 0.14 zbog juice-vodke, a Silvio nakon čaše vina 0.21. Zanimljivo, Zlatko je nakon čaše viskija napuhao neznatnih 0.07. Naravno za vozače mlađe od 24 godine još uvijek vrijedi 0.00 promila, što znači da bi odmah nakon prvog pića izgubili vozačku. Tomislav je tijekom dana već popio 2 piva, prošlo je nekoliko sati, sada je popio još jedno i napuhao je čak 1.03 promila alkohola. To nam govori da konstantnim ispijanjem alkohola tijekom dana, bez obzira na stanke, alkohol iz organizma neće otići, a promili će rasti.

Većina dozvoljenu granicu prelazi nakon druge čaše alkohola

'Svi znaju za 0.5 kao neku granicu u prometu, ali ne znaju koja je to razina. To je već drugo piće', tvrdi dr. sc. Zoran Zoričić, psihijatar. Doktor Zoričić liječi alkoholičare u Vinogradskoj bolnici i kaže kako se ljudi najčešće preračunaju kada piju, jer misle ako se ne osjećaju pijani da nemaju više od 0.5 promila u krvi. Istina ili ne, odlučili smo provjeriti, a pitali smo naše društvo prije nego što su uopće počeli piti što misle koliko trebaju popiti da bi alkotest pokazao 0.5 promila alkohola u krvi.

Vladimir je dobro procijenio i nakon dvije krigle piva, napuhao je 0.6 promila. Josipa je bila opreznija i tvrdila da bi granicu mogla prijeći već nakon dvije čašice, a nakon dvije napuhala je 0.3 promila i ako popije sljedeću, može izgubiti vozačku. Najneobičniji rezultat pokazao je Zlatkov alkotest, jer nakon dvije čaše viskija, napuhao je samo 0.1 promil. Druga čaša vina kod Silvija je pokazala 0.36 promila, ali već treća je na alkotestu pokazivala ozbiljnu pripitaost od čak 0.9 promila. Zaključak prvog testa jest da su nakon drugog pića svi su bili na granici dopuštenog, ali nakon trećeg su svi prešli granicu.

Krupniji ljudi bolje podnose alkohol, ali su jednako pijani

Nutricionist Branimir Dolibašić kaže, ako pojedemo teži obrok koji uključuje nešto masno, ribu, sir ili masno meso poput janjetine, apsorpcija alkohola će se usporiti. 'Bilo kakva masnoća će želudac obložiti tim jednim masnim filmom i zaštititi želudac i istovremeno ublažiti tu jednu agresiju alkohola koju on izaziva na probavni trak', objašnjava Dolibašić. No, ako ljudi stalno jedu i stalno piju, osjećaj opijenosti bit će manji što može biti opasno ako sjednu za volan. 'Može se uzeti komadić sira ili malo namočiti maslinovo ulje s kruhom, i evo to je ta dovoljna količina', zaključuje Dolibašić.

Ispitali smo i hoće li ljudi krupnije građe manje napuhati, iako su pili jednako kao oni sitnije građe. Zanimljivo je da iako većina ljudi misli kako puno bolje podnose alkohol od ljudi manje građe pa će stoga i manje napuhati na alkotestu, no to nije istina. 'Sama tjelesna konstitucija nije previše bitna karakteristika u pitanju same intoksikacije alkoholom, ona nešto utječe ali ni približno koliko ljudi to misle', rekao je doktor Zoričić. To dokazuju Tomislav i Vladimir, koji je puno krupniji u ovom slučaju i obojica kojih su pili pivo.

'Brzina izlučivanja alkohola iz krvi kod jednih i kod drugih će biti ista i ta tjelesna konstitucija pa čak niti tolerancija na alkohol, uopće ne utječe na brzinu eliminacije alkohola iz krvi', pojasnio je Zoričić. Zaključak drugog testa jest da osoba krupnije građe možda bolje podnosi alkohol, ali rezultati alkotesta bit će gotovo isti.

Kovanice ispod jezika? Ne pomažu...

Društvo je sad već bilo poprilično veselo i pripito. Nakon trećeg pića većina je prešla granicu od 0.5, a Josipa se tek s četvrtom juice-votkom približila toj granici i napuhala je 0.44. Vjerojatno je već svima bilo dovoljno alkohola da se osjećaju ugodno. Silvio je nakon treće čaše vina i 0.90 prestao je piti, a Tomislav i Vladimir koji su nastavili piti pivo, pojeli su sendvič. Može li hrana, žvakaće gume, kava ili trikovi s alkotestom pomoći da promili na kraju večeri budu ispod 0.5?

Zlatko je cijelo vrijeme davao nevjerojatne rezultate jer ni nakon petog viskija nije prešao 0.5 promila. Tomislav je smatrao da Zlatko vara pa je odlučio pokazati kako se trikom s puhanjem to uspijeva. Puhao je nekoliko puta, isprobao nekoliko varijanti i nije mogao prevariti alkotest, svaki put ga je tražio više zraka, a kad je dao dovoljno zraka, alkotest je pokazao pravu vrijednost. Nakon toga probao je i drugi trik za koji mnogi tvrde da je uspješan. Stavio je kovanica ispod jezika. Alkotester navodno u susretu s metalom ne može računati vrijednosti.

Odmah nakon konzumacije, alkotester izbacuje preko 5 promila

Rezultati su bili poražavajući i napuhao je više nego ikad. Josipa i Vladimir provjerili su koliko će nekoliko žvakaćih guma pomoći. Josipi su promili nakon žvakanja pali s 0.44 na 0.39, a Vladimiru s 0.89 na 0.83, tako da možemo zaključiti da žvakaće gume neznatno djeluju. Najuspješniji je bio Silvio, koji je prestao piti nakon treće čaše vina. Odmorio se sat vremena, u međuvremenu je pojeo sendvič, popio kavu i uzeo nekoliko žvakaćih guma te je s 0.9 promila pao je na 0.56 promila, dovoljno da mu policija progleda kroz prste.

Vrijeme je ključan faktor

Sljedeći put kad u novinama pročitate da je nekom nesavjesnom vozaču izmjereno više od 2 promila, to jednostavno može značiti da je čovjek popio nekoliko pića, odmah sjeo u automobil i bio zaustavljen. To je testirao Zlatko i odmah nakon što je popio čašu viskija, puhao je. Koncentracija alkohola bila je veća nego što je to uređaj mogao izmjeriti, a to znači veća od 5 promila. Vrijednost je nakon 15 minuta pala čak na 0.4 promila. Postoji tu i druga strana, sasvim je realna situacija da netko tko je bio pijan tijekom večeri, ali je prije vožnje pričekao sat, dva i nešto pojeo, 'napuše' na granici od 0,5 promila. Vrijeme je ključan faktor u mjerenju razine alkohola alkotesterima, jer izmjerene vrijednosti vremenom drastično padaju.