Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno je znati

Znate li koja je razlika između oznaka "Upotrijebiti do" i "Najbolje upotrijebiti do"? Samo je jednu vrstu hrane sigurno konzumirati i nakon isteka roka

Rok trajanja hrane - 3
Rok trajanja hrane - 3 Getty Images
Aktualno Galerija Rok trajanja hrane - 2 Rok trajanja hrane - 2 Foto: Getty Images Rok trajanja hrane - 1 Rok trajanja hrane - 1 Foto: Getty Images Rok trajanja hrane - 3 Rok trajanja hrane - 3 Foto: Getty Images Rok trajanja hrane - 4 Rok trajanja hrane - 4 Foto: Getty Images +6 Rok trajanja hrane - 5 Galerija 1/11 >>
Nedavno se na policama jedne trgovine u redovnoj ponudi našla harana kojoj je istekao rok trajanja. Smije li se takva hrana konzumirati?

Majka djeteta iz Dalmacije ostala je u šoku kada je ono nakon omiljene žitne kašice počelo nekontrolirano povraćati. Pokazalo se da je omiljenom Čokolinu, kojeg je upravo kupila u lokalnom Konzumu, mjesecima ranije istekao rok trajanja.

Inspekcija je potvrdila da je na policama trgovine pronašla više pakiranja kojima je već istekao rok trajanja, zbog čega se povela rasprava što se u trgovinama radi s hranom kojoj je istekao rok, isplati li se kupiti nešto što je sniženo zbog kratkog roka te koliko je koja hrana sigurna za konzumaciju nakon isteka krajnjeg roka.

Rok trajanja hrane - 3 Rok trajanja hrane - 4 Foto: Getty Images

Pročitajte i ovo Hrana - 2 Sigurnost hrane Gotovo svakodnevno s polica se povlači neki proizvod. Stručnjak otkriva jesmo li sigurni

U Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu HAPIH kažu kako su proizvođači hrane oni koji su odgovorni za informacije o hrani te da te informacije moraju biti potpune, jasne i lako razumljive potrošaču.

Jedna od obveznih informacija koja se mora nalaziti na hrani je rok trajanja. "Cilj označavanja roka trajanja je osigurati potrošaču mogućnost izbora hrane sigurne za konzumaciju i odgovarajuće kvalitete unutar određenog vremenskog razdoblja", navodi HAPIH.

Pročitajte i ovo Ilustracija trgovina "Postajemo kontejner" Tajni kupci ostali šokirani onim što ih je zateklo u našim trgovinama: "Ovo je katastrofalno"

Rok trajanja hrane - 3 Rok trajanja hrane - 7 Foto: Getty Images

Važno je znati da postoji razlika između oznaka "Najbolje upotrijebiti do" i "Upotrijebiti do".

Upravo nerazumijevanje i nerazlikovanje ova dvije oznake najčešće dovodi do povećanja rizika od konzumacije nesigurne hrane i povećanog bacanja hrane, ističu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opoziv proizvoda Hrvatska je dio najrigoroznijeg sustava kontrole: Procjena sigurnosti mora se obaviti u što kraćem roku

Kada se koristi "Upotrijebiti do"?

Oznaka "Upotrijebiti do" odnosi se na sigurnost hrane. Ta se oznaka stavlja na svježe i lako kvarljivu hranu, svježu ribu, meso, salate i mliječne proizvode koji mogu prouzročiti zdravstvene tegobe kada se konzumiraju nakon isteka navedenog datuma.

Kada se koristi "Najbolje upotrijebiti do"? 

Oznaka "Najbolje upotrijebiti do" odnosi se na kvalitetu hrane. Hrana s ovom oznakom će biti sigurna za jelo i nakon isteka datuma označenog kao "najbolje upotrijebiti do", ako su poštovani uvjeti čuvanja navedeni na ambalaži, no možda neće imati jednak okus ili teksturu.

Rok trajanja hrane - 3 Rok trajanja hrane - 9 Foto: Getty Images

Osim sigurnosti i ispravnosti hrane za konzumaciju, cilj je jasnog označavanja roka trajanja i sprječavanje nepoželjnog bacanje hrane, prema kampanji EU bira sigurnu hranu koju HAPIH provodi u suradnji s Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA).

Aktualno Dodijeljene nagrade Luka Ritz: Ove godine otišle su u ruke Niki Vitliću i Ardijani Devi Ardijana Deva, dobitnica nagrade Luka Ritz Ardijana Deva, dobitnica nagrade Luka Ritz Foto: DNEVNIK.hr Nagrade Nagrade Foto: DNEVNIK.hr Nagrade Nagrade Foto: DNEVNIK.hr Nagrade Nagrade Foto: DNEVNIK.hr Nagrade Nagrade Foto: DNEVNIK.hr +0 Nagrade Hrvatska Dodijeljene nagrade Luka Ritz: Ove godine otišle su u ruke Niki Vitliću i Ardijani Devi 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene