Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV ekskluzivno

Može li gore - pesimizam Hrvata na vrhuncu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza nas prolazi jedan od najpesimištičnijih mjeseci u zadnjih nekoliko godina.

Crobarometar istraživanje agencije Ipsos Puls kojeg Nova TV ekskluzivno objavljuje pokazuje da 83 posto građana  smatra da zemlja ide u lošem smjeru, a njih tek 9 posto misli suprotno. Pa i 60 posto birača vladajućeg HDZ-a misli kako zemlja ide u lošem smjeru. Zanimljivo, sa 97 posto najpesimističnijih oko smjera Hrvatske su birači, ne oporbe, već vladajućeg HSS-a.

Pročitajte i ovo Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera Crobarometar za veljaču 2024. godine - 3 Donosi Dnevnik Nove TV Novi Crobarometar: HDZ je i dalje na vrhu, ali oporba već neko vrijeme ozbiljno napreduje

Slično je i s potezima Vlade koje ne odobrava 74 posto birača, ili drugi najlošiji rezultata u zadnjih godinu i pol. Tek 16 posto birača odobarava rad Vlade. Iako ne većina ,ali 45 posto birača HDZ-a odobrava rad Vlade, a birači ostalih stranaka su pesimisticni vladinim radom.

SDP na pesimizmu nije porastao

Pesimizan, nezadovoljstvo, afere, kriza. No sve to SDP-u nije pomoglo da poveća prednost u odnosu na HDZ. Dapače sada imaju pad popularnosti i zaustavili su se na 29 posto. Najlošiji rezultati u godinu dana. Pali su za 4 postotna boda. HDZ je iza SDP-a za sedam postotnih poena i gotovo da nisu pali te su sada na 22 posto. To je po drugi put u tri godine da je rejting vladajuće stranke ispod 25 posto.

Ponovno raste broj neodlučnih koji se, već se pokazalo, povećava kada HDZ-ovi birači postanu nezadovoljni Vladom.

Lesarovi laburisti dobitnici mjeseca

No zato su dobitnici mjeseca Laburisti Dragutina Lesara koji su sada na4,8 posto i bilježe rast. No ispred njih je kao treća stranka HNS s 6,3 posto te umirovljenici s 5,1 posto. HSS polako klizi i sada su šesta stranka s 4,3 posto. Slijede HSP s 3,2%, te HSLS s 3,2%. Umirovljenički blok ima 2,8%. HDSSB bi osvojio 1,7 posto no riječ je o regionalnoj stranici koja bi sigurno osigurala mandate. Isto je i s IDS-om koji na nacionalnoj razini imaju 1,1 posto. Neodlučnih birača je 12,6 posto.

Lijevi blok vodi

Lijevi blok predvođen SDP-om ima 43 posto potpore birača a HDZ-ov mogući blok ima 24,2 posto. Zanimljivo i tu su Laburisti dobitnici mjeseca jer bi u takvom srazu prešli prag s 5,1 posto. S druge strane slično bi prošla pravaška koalicija predvođena HSP-om s 4,1 posto.

Kosor najnepopularnija od dolaska na vlast

Premijerka Kosor koja se prošlog mjeseca primakla s 41 posto popularnosti Zorana Milanovića u veljači je pala na samo 28 posto popularnosti ili najlošiji rezultat od dolaska u Banske dvore. Istodobno Zoran Milanović kao njezin glavni konkurent uživa potporu 48 posto potpore građana, a i dalje je najpopularniji predsjednik Josipović s 84 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene