Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uputili zahtjev

Most traži istražno povjerenstvo o radu Stožera: "Golema kriminalna organizacija"

Nikola Grmoja, saborski zastupnik (MOST)
Nikola Grmoja, saborski zastupnik (MOST) Foto: DNEVNIK.hr
Saborski zastupnici Mosta Nino Raspudić i Nikola Grmoja izjavili su u utorak da je Most u saborsku proceduru uputio zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite i drugih nadležnih institucija u vrijeme pandemije COVID-19.

Nino Raspudić je novinarima rekao da su prikupili potrebne potpise saborskih zastupnika, ocijenivši kako "sve ukazuje da se za vrijeme pandemije odvijala golema kriminalna operacija", čiji je početak bila odluka Vlade iz ožujka 2020. godine da sva nabava opreme za borbu protiv COVID-19 ide mimo Zakona o javnoj nabavi, pod oznakom "tajno".

Ako je to u tom trenutku bilo razumljivo, jer je u cijelom svijetu nastala jagma za ograničenom opremom, zašto se nakon stabiliziranja svjetskog tržišta i dalje išlo mimo Zakona o javnoj nabavi, zapitao je Raspudić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gdje ipak nositi masku? Nakon proglašenja kraja pandemije HZJZ ima nove preporuke za građane

Ističe kako posebno zabrinjava "potpuna neodgovornost i vjerovatno koruptivno djelovanje prilikom nabave nerazumne količine cjepiva", podsjetivši kako je Hrvatska naručila 19 milijuna doza cjepiva, od kojih je došlo 12, a pet milijuna je iskorišteno.

U javnosti se kalkulira cijenom od 20 eura po dozi cjepiva. Ako je naručeno 19 milijuna doza, a iskorišteno pet, razlika od 14 milijuna doza govori da je 280 milijuna eura bačeno. Neke zemlje su tražile da se ne plaćaju cjepiva koja nisu potrebna, ali iz Hrvatske se nije čulo ni glasa, ustvrdio je Raspudić.

PPD i ruski Gazprom

Također smatra da smo za vrijeme pandemije svjedočili dosad neviđenom ograničavanju ljudskih prava, jer je cjelokupan gospodarski, društveni, kulturni, obrazovni i vjerski život bio suspendiran arbitrarnim odlukama Stožera.

Raspudić je komentirao i kaznu koju je tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD) dobila u Mađarskoj, ocijenivši kako se radilo o mešetarenju na tržištu plina koje je izravno bilo u interesu ruskog Gazproma.

Pročitajte i ovo Ilustracija kreće sudski postupak Stigle prve tužbe zbog COVID cjepiva, žena traži 150.000 eura odštete: Imala je bolove, nije mogla spavati

Nikola Grmoja je pak ustvrdio da PPD ima ogroman utjecaj na Vladu Andreja Plenkovića, ali i na dio desne poliitičke scene, prvenstveno na Domovinski pokret (DP).

DP preko svojih medija konstantno napada Most, dodao je, zato što se ne bojimo reći istinu da je PPD nastao na vezama s ruskim Gazpromom.

Mađarski regulator izrekao je najveću kaznu u povijesti jednoj tvrtki zato jer je PPD sprječavao Mađarsku u nabavi neruskog plina, po zahtjevu Gazproma, ustvrdio je Grmoja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene