Obavijesti Video Pretražite Navigacija
utjecaj na sudstvo

Most prozvao Kujundžića: "Napustite Vladu i ispričajte se svim sucima i doktorima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Most je u ponedjeljak pozvao ministra zdravstva Milana Kujundžića da napusti Vladu i ispriča se sucima i liječnicima zbog svojeg službenog dopisa ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću u kojem je ukazao na različitu praksu županijskih sudova koji na temelju istih činjenica donose oprečne sudske presude u tužbama liječnika zbog neisplate dodataka za prekovremeni rad te istaknuo potrebu ujednačavanja sudskih praksi.

"Ministar zdravstva Milan Kujundžić, očito ne poznavajući funkcioniranje države i podjele vlasti, u službenom dopisu ministru Draženu Bošnjakoviću uputio je vrlo zabrinjavajuće i neprihvatljive upute o načinu kako bi sudovi trebali suditi. Osim što izražava negodovanje o načinu donošenja sudskih odluka, ukazuje i objašnjava gdje su sudovi pogriješili i u suštini daje upute kako bi ustvari trebali suditi", ističe u priopćenju politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Želi predstaviti program Grmoja: "Ako je sve tako idealno kao što Plenković tvrdi, zašto izbjegava sučeljavanje" Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

Tvrdi kako Kujundžić u skandaloznom dopisu ministru pravosuđa traži od drugog ministra u Vladi sastanak kako bi nastavili tražiti rješenje, tj. kako bi sudove uskladili i uputili ih da donose odluke kakve odgovaraju trenutnoj politici Ministarstva zdravstva, odnosno izvršnoj vlasti.

To je potez očajnika, smatra Grmoja koji traži od premijera Andreja Plenkovića da se izjasni je li dopušten utjecaj izvršne na sudbenu vlast. Također zahtijeva od Bošnjakovića da obavijesti javnost je li se sporni sastanak održao te što je na njemu zaključeno.

"Mi smo moderna i demokratska zemlja, slobodna od režimskih politika koje su nas stoljećima uništavale, Vaš pokušaj utjecaja na sudbenu vlast ostavština je takvih sustava. Napustite Vladu i ispričajte se svim sucima i doktorima, jer ono što se događa u sudskim predmetima nije Vaš opis posla", poručuje Grmoja Kujundžiću.

Iz Mosta podsjećaju da dvije trećine građana imaju negativno mišljenje o radu pravosuđa, a više od polovice smatra da kao stranka u sudskom postupku ne može očekivati pošteno suđenje. Pritom 66 posto građana smatra da je najveći krivac za to utjecaj politike na sudske postupke, odnosno na suce.

"Znakovito je da djelatnici u pravosuđu imaju još gore mišljenje, odnosno čak 73 posto zaposlenih u pravosuđu, vide utjecaj politike i korupcije kao razlog lošoj slici sustava. Pitamo se, tko bolje od njih može ocijeniti stvarno stanje", kaže se u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene