Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ:

'Razgovarat ćemo i dalje o ovom takozvanom obratu koji je možda i poluobrat'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Mostu su odlučili ostaviti otvorena vrata Domoljubnoj koaliciji.

18:47 - HDZ-ov stav o novonastaloj situaciji iznio je Damir Jelić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U cijelosti Evo što je Petrov tražio da potpišu Milanović i Karamarko, a oni nisu htjeli Slika nije dostupna Nakon sastanka MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati

'Naš stav HDZ-a je znan, od početka, od starta smo bili za razgovore, ali je uistinu došlo vrijeme slušajući bilo nAcije od kog trenutka ti razgovori jesu ili nisu plodonosni, da li je ovo trenutak u kojem je biranje fotelja i funkcija ili je boljitak Hrvatske. Dakle, naš stav je bio jasan - da nismo ni na koji način za bilo kakve fotelje ili bilo što drugo. zašto fotelje, zato što smatramo da ovaj oblik tripartitni koji se nudi ne bi bio plodonosan. Koji je dokaz tome? Pa i u ova dva, tri dana se vidilo da to vrlo teško ili gotovo nemoguće ide, a kamoli nešto što bi 4 godine trebalo služiti Hrvatskoj. Jasno, kao ozbiljna Domoljubna koalicija sutra ćemo imati Predsjedništvo i razgovarat ćemo i dalje o ovom takozvanom obratu koji je možda i poluobrat', rekao je. Predsjendištvo stranke održat će se u 12 sati.

'Sutra je predsjedništvo stranke, a nakon toga koalicijska koordinacija. Ultimatum je 16 sati, a ne razgvor, ali pokušat ćemo to vrijeme ipak poštivati', odgovorio je Jelić na pitanje hoće li se vratiti u pregovore.

Na pitanje čemu razgovori sutra kad su već jučer rekli svoj stav, rekao je da 'kao ozbiljna stranka i Domoljubna koalicija gdje je Hrvatska iznad svega valja i dalje nastaviti istim ritmom razgovora'.

Sutrašnje sastanke, poručio je, ne može prejudicirati.

15:12 - Nacionalno vijeće MOST-a odlučilo je kako su vrata za pregovore Domoljubnoj koaliciji i dalje otvorena.

'Nacionalno vijeće je izglasalo da pozivamo još jednom HDZ da odradimo trojnu vladu', poručio je nakon sastanka Mostov izabrani saborski zastupnik Miro Bulj.

'Kao što smo i prije za SDP, tako sada vrata ponovno ostavljamo otvorena i za HDZ', rekao je Bulj. Pojasnio je kako je trojna vlada način da se provedu reforme.

'Molimo Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju da se do ponedjeljka, 21. prosinca 2015. do 16 sati očituju žele li se uključiti u započeti proces, ali bez ikakvih dodatnih uvjeta koji bi mijenjali dvostrano potpisani 'Preliminarni okvir dogovora', jer je te promjene nemoguće izvršiti bez konsenzusa druge strane potpisnice', priopćili su iz Mosta.

Ova odluka je u suprotnosti s izjavom Bože Petrova nakon subotnjeg sastanka s predstavnicima dviju velikih koalicija. Podsjetimo, rekao je da je Domoljubna koalicija ispala iz igre.

'Naši uvjeti su bili vrlo jasni, znalo se tko ne potpiše izjave da s tom stranom završavamo razgovor i to je to', poručio je Petrov.

U HDZ-u se neslužbeno doznaje da će o ponudi Mosta u ponedjeljak raspravljati Predsjedništvo HDZ-a.

ODGOVOR HRVATSKOJ DEMOKRATSKOJ ZAJEDNICIMOST nezavisnih lista i SDP Hrvatske (u ime Koalicija Hrvatska raste )...

Posted by MOST nezavisnih lista on Sunday, 20 December 2015

11:00 - Nakon što je HDZ-ova Domoljubna koalicija u subotu navečer odbila prijedlog Mosta nezavisnih lista i napustila pregovore, u središnjici Mosta u Smičiklasovoj u nedjelju nešto iza 11 sati počeo je sastanak Nacionalnog vijeća na kojem bi trebali razmotriti novonastalu situaciju te strategiju za nastavak pregovora sa SDP-om, koji bi trebali početi oko 15 sati.

Većina članova Vijeća i saborskih zastupnika Mosta pristigla je već prije 11 sati, dok je lider Mosta Božo Petrov u pratnji omiškog gradonačelnika Ivana Kovačića, glasnogovornika Nikole Grmoje te Mire Bulja došao je s 20-tak minuta zakašnjenja, a na pitanja novinara nije htio odgovarati.

Neke njegove stranačke kolege pak nisu krile zadovoljstvo mogućnošću da Petrov bude novi premijer.

Ružica Ambrušec
tako je kazala kako bi voljela da Petrov prihvati biti premijer, no hoće li se on toga zaista i prihvatiti, mostovci nisu htjeli reći.

"Mi smo njega uvijek podržavali. To je jedan čestiti čovjek, novo lice hrvatske politike, on kao figura označava sam po sebi promjene. Jednostavno trebamo sačekat da on to kaže", odgovarao je Ivan Lovrinović na pitanje kada će se znati odluka o tome hoće li Petrov zaista biti premijer.

Novinarima je kazao i kako će Nacionalno vijeće razmotriti novonastalu situaciju.

"Očekuju nas dalji razgovori pa moramo dogovoriti što dalje. Sada stvari idu preciznije i detaljnije", rekao je Lovrinović.

Na pitanje jesu li s koalicijom koja je do sada bila na vlasti moguće promjene, Lovrinović je rekao kako se bez promjena neće nikamo, s kim god da su.

"To je naš ključni uvjet i mi smo zato svi došli u politiku i osnovali Most. Nama riječ promjena neće biti nešto što je izlizano", rekao je.

Ne vidi, kaže, razloga da koalicija Mosta i SDP-a ne bi mogla funkcionirati ako postoji dobra volja, čestitost i iskrenost.

No na pitanje hoće li se do kraja današnjeg dana znati premijer uzvratio je kako ne zna.

Predstavnici SDP-ove koalicije Hrvatska raste, trebala bi stići u Most oko 15 sati i priključiti se predstavnicima Mosta.

8:00 - Most nezavisnih lista je nakon sastanka sa Zoranom Milanovićem i predstavnicima koalicije Hrvatska raste, s kojeg je otišao Tomislav Karamarko, 20 minuta iza ponoći stavio status na Facebooku u kojem su napisali da je 'vrijeme za promjene'.

'Od HDZ-ove instalacije do SDP-ovih lutki na koncu. Nema kako nas nisu nazvali, i za što nas nisu optužili. Politička priča Hrvatske se mijenja, i to nam je jedino bitno. Dan po dan', napisali su iz Mosta.

'Sa svakim udarom sve smo jači. Vrijeme je za promjene', zaključili su na Facebooku iz Mosta.

 

Od HDZ-ove instalacije do SDP-ovih lutki na koncu. Nema kako nas nisu nazvali, i za šta nas nisu optužili. Politička pri...

Posted by MOST nezavisnih lista on 19. prosinca 2015

Zoran Milanović se sinoć nakon sastanka također oglasio na Facebooku.

'Počinjemo razgovor o formiranju Vlade u dobroj vjeri. Optimisti smo. Nema povratka na staro!', napisao je Zoran Milanović. (Hina/D.D.N./Ma.B.)

 

Počinjemo razgovor o formiranju Vlade u dobroj vjeri. Optimisti smo. Nema povratka na staro! ZM

Posted by Zoran Milanović on 19. prosinca 2015

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene