Demontaža vrha sjevernog tornja katedrale
Demontaža vrha sjevernog tornja katedrale Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska vojska iz zraka je snimala povijesni pothvat uklanjanja tornja zagrebačke katedrale.


"Snimanjem iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom uklanjanja tornja katedrale Hrvatska vojska dala je na raspolaganje zajednici još jednu svoju sposobnost", rekli su u MORH-u, prilikom objave snimke skidanja tornja iz zraka. 

Vezani članci Snimka požara iz Zatona "Ostavi to, ajde bježi!" Dramatična snimka iz Zatona, obitelj okruženu buktinjom u zadnji čas spasio kanader Slika nije dostupna Vozač snimio stravičan trenutak rušenja pješačkog mosta u Miamiju

U MORH-u su naglasili da je uloga vojske bila višestruka. 

Osim pripadnika Inženjerijske pukovnije, u tom povijesnom pothvatu sudjelovali su i pripadnici Vojno-obavještajne satnije na čelu sa zapovjednikom Vojno-obavještajne satnije bojnikom Mariom Maslovom koji su snimanjem iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom omogućili brži i efikasniji postupak uklanjanja tornja.

"Postrojba je tijekom protekla dva dana imala zadaću staviti pod nadzor iz zraka područje radova s glavnim fokusom na sam sjeverni toranj i mjesto detonacije odnosno četiri potporna stupa u perimetru od 360 stupnjeva, što je uspješno i odrađeno", pojasnio je bojnik Maslov istaknuvši kako je tijekom ove aktivnosti bio angažiran tim od sedam pripadnika Inženjerijske satnije.

"Kod te kontrolirane detonacije odnosno rušenja spojeva između 72. i 73. reda katedrale bilo je iznimno bitno utvrditi iz zraka i bočno te sa svih strana da je postupak uklanjanja tornja uspješno snimljen kako bi se naknadno mogao analizirati sam tijek uklanjanja tornja", izjavio je bojnik Maslov pojasnivši da su u svakom trenutku u zraku bilu aktivne tri letjelice koje su kontrolirale cijeli postupak uklanjanja tornja.

Letjelice morale biti blizu

Kako je dodatno pojasnio, na taj je način omogućen prikaz slike iz zraka na zemlji u realnom vremenu.

"Osim snimanja u zraku, osigurali smo stručno vođenje stručnog tima sa zemlje te prikaz mikro slike s detaljima iz zraka na zemlji u realnom vremenu tijekom cijelog procesa odvajanja vrha tornja katedrale, što je još jedna od sposobnosti Hrvatske vojske i besposadnih zrakoplovnih sustava", kaže Maslov. 

Rekao je i kako je ovo bila jedna od zahtjevnijih operacija jer su letjelice morale biti jako blizu dizalica i tornju te jedna drugoj.

"To je zahtijevalo iznimne vještine pilota i spottera na zemlji, Hrvatska vojska je još jednom pokazala i dokazala da je sprema i sposobna u svakom trenutku pridonijeti zajednici i pomoći narodu kad god se to od nje zatraži!“, poručio je bojnik Maslov te zaključio: "Zajedno smo jači i brži, a ljubav prema Domovini misao je vodilja koja nam uvijek daje vjetar u leđa i omogućuje da odradimo sve, pa i naizgled nemoguće zadaće!“

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju