Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jutro nakon orkanskog juga

More u riječkoj luci promijenilo boju, u Brodarici kod Šibenika valovi raskomadali rivu

Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 1
Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 1
Aktualno Galerija Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 1 Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 1 Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 2 Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 2 Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 3 Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 3 Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 4 Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 4 +1 Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 5 Galerija 1/6 >>
Vedro jutro u Rijeci otkrilo je mulj koje je olujno jugo podiglo s morskog dna, što je uobičajena pojava, rekli su nam u Lučkoj kapetaniji Rijeka.

Razvedravanje i slabljenje juga u utorak ujutro otkrilo je posljedice orkanskog vjetra, koji je, praćen jakom kišom, stvorio probleme duž cijele obale Jadrana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću...

Vedro jutro u Rijeci otkrilo je mulj koje je olujno jugo podiglo s morskog dna. Ovakav prizor nije neuobičajen nakon jakog juga, pojasnili su nam u Lučkoj kapetaniji Rijeka.

 

Mulj će se, kažu, slegnuti nakon dan do dva, a promjena boje mora, dodaju, nema nikakav utjecaj na promet u luci.

U Brodarici pokraj Šibenika razornu moć orkansko jugo pokazalo je na dijelovima rive koji su oštećeni.

Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 1 Jako jugo oštetilo rive u Brodarici kod Šibenika (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 2

U Splitu i Vrgorcu se zamutila voda zbog obilnih kiša, treba ju prokuhavati

Iako se uzorci pitke vode još uvijek analiziraju, iz splitske tvrtke Vodovod i kanalizacije (ViK) u utorak su građanima preporučili da vodu za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe prije pića prokuhavaju, jer je zbog obilne kiše došlo do zamućenja na izvoru rijeke Jadro koji pitkom vodom napaja šire područje grada Splita.

Iz ViK-a su ujutro izvijestili o zamućenju vode te obavijestili građane sa splitskog područja da nema potrebe za brigu, jer zbog zaliha u vodospremama voda iz slavina još uvijek ne prelazi maksimalno dozvoljene parametre zamućenosti.

No, naveli su i kako je za očekivati da bi nakon pražnjenja vodosprema i miješanja s novim količinama vode u vodoopskrbnom sustavu moglo doći do povećanja mutnoće na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira.

Popodne su, nakon novih analiza vode, ipak izvijestili da je Nastavni zavod za javno zdravstvo preporučio koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

Iz VIK-a su priopćili kako prve analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, svi fizikalno-kemijski parametri su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe.

"Očekujemo kako će svi mikrobioloki pokazatelji koji su u izradi biti također sukladni označenom Pravilniku 125/17, što ukazuje kako je voda kemijski i mikrobiološki ispravna za piće, no za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe, prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, savjetujemo preventivne mjere prokuhavanja", stoji u priopćenju. 

Do zamućenja pitke vode došlo je i u Vrgorcu, gdje se pitka voda dobiva iz izvorišta Banja, pa je građanima tog područja također preporučeno prokuhavati vodu.

Voda za piće zamućena je u gradskim naseljima i selima u zapadnom dijelu općine: Vrgorac, Banja, Orah, Prapatnice, Stilja, Kotezi, Kutac, Kokorići, Ravča, Višnjica, Kljenak, Duge Njive, Dubrava, Dragljane, Zavojane, Kozica, Rašćane, Župa i Vina. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene