Apostolski vizitator za Međugorje monsinjor Henryk Hoser u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio je što je do sada napravio u Međugorju, što misli o ukazanjima kao i biznisu koji se veže uz ovo malo hercegovačko mjesto.


Apostolski vizitator za Međugorje monsinjor Henryk Hoser svoj prvi televizijski intervju za hrvatske medije dao je Dnevniku Nove TV.

Vezani članci Međugorje (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Izvor iz Vatikana: Međugorje će postati biskupija, a već se zna i ime biskupa Slika nije dostupna Papin izaslanik: U Međugorju se "taži žeđ za Bogom"

U razgovoru se dotaknuo posla koji obavlja u ovom hercegovačkom mjestu, kao i pitanja statusa Međugorja. O biznisu koji se povezuje s Međugorjem rekao je da je to neophodno zbog hodočasnika koji dolaze.

Što ste do sada konkretno napravili u Međugorju i što ćete još napraviti?

Radim ovdje po mandatu koji sam dobio od Svetog Oca, a odnosi se na proširenje i razvoj pastorale, što je ovdje i sada najvažnije, odnosno na primanju vjernika koji dolaze iz cijelog svijeta, hodočasnika koji govore različite jezke. I kako bih osigurao liturgijsku službu, paraliturgijsku službu, a sve kako bi boravak ovdje u Međugorju bio plodonosan i bogat.

Podnosite posebno izvješće Papi Franji, što on kaže na vaše izvješće, je li zadovoljan time?

U stalnom sam kontaktu s državnim tajnikom koji predstavlja najvažniji ured i službu Svete Stolice, a naravno državni tajnik prenosi sve novosti Svetom Ocu. Mandat koji sam spomenuo pokriva i dodatne elemente, a to su identiteti zajednica koje borave u Međugorju, odnosno kanonske, crkvene i građanske identitete koje treba razjasniti i posljedično izdati dekret o njihovim identitetima.

Ne bavi se ukazanjima

Kontrolirate li i financije župe? Koliko se sjećam bilo je primjedbi i na taj dio.

Da, očigledno mandat se odnosi na provođenje financijske revizije kako bih provjerio financijsku ravnotežu i je li župa sposobna pokriti sve neophodne izdatke i održavati sve službe i postojeću materijalnu infrastrukturu.

Fenomen Međugorje vezan je za ukazanje, vjerujete li vi u to ukazanje?

To nije cilj moje vjere općenito, procjenama tih ukazanja i poruka koje se objavljuju bavi se druga instancija Svete Stolice, ja se tim vidom ne bavim. Prema tome, jedino što ja mogu jest vidjeti jesu li navodni vidjeoci dobro integrirani u život Crkve, primaju li odgovarajuću pomoć i osjećaju li se dobro ovdje.

Hodočasnici dolaze i na molitvu i na ukazanja s vidiocima, iako ta ukazanja nisu još priznata. Kako vi gledate na to?

Ne možemo ih zabraniti, zato što su to osobe koje dolaze spontano. A ukazanja koja se ovdje odvijaju, ne događaju se u prostorijama ili na prostoru koji pripada Župi. Rekao bih da je riječ o društvenoj dinamici i ne čudi me što ljude privlači nešto izvanredno.

Biznis u Međugorju usporedio s Francuskom

Mnogi kritiziraju biznis koji se razvio u Međugorju nakon ukazanja, je li vama to prihvatljivo, na ovakav način kakav je sada?

To je neophodno zbog hodočasnika koji dolaze i koji moraju negdje boraviti, jesti i kretati se, pa se tako obveza onih koji organiziraju društveni život ovdje ogleda u izdavanju dozvola za gradnju hotela i apartmana. Treba također otvoriti i restorane s obzirom na rastući broj hodočasnika. Postoje također trgovine i butici koji prodaju vjerske predmete. Uočavam određene sličnosti s Lourdesom u Francuskoj koji je treći grad po broju hotela u Francuskoj nakon Pariza i Nice. Mi još nismo treći po veličini grad po broju hotela u Bosni i Hercegovini. No, tu rastuću dimenziju treba uzeti u obzir. Ali oni koji su odgovorni za to ili su vlasnici tih objekata trebaju zaraditi za život.

Govori se da se biznisom bave i neki od vidjelaca, je li vama to u redu?

Nisam upoznat s detaljima o problemima vidjelaca, ali općenito mogu reći da su svi osnovali obitelj, pa tako trebaju od nečega živjeti, a žive od usluga koje pružaju hodočasnicima. A je li to luksuzno ili nije, ne bih rekao da je riječ o luksuznim uslugama. Ništa nije luksuzno u Međugorju.

Tri važna elementa u razvoju Međugorja

Ima li naznaka kada će se donijeti odluka o statusu Međugorja i što je to što priječi Papu i Vatikan da konačno kažu svoje mišljenje o ukazanjima?

Što se tiče razvoja Međugorja kao hodočasničkog mjesta, treba spomenuti tri važna elementa: imenovanje apostolskog vizitatora je prva stvar, druga stvar je priopćenje Svete Stolice kojim se dopuštaju hodočašća i hodočasničke skupine koje organiziraju župe i biskupije, i treće, dozvola svim biskupima, nadbiskupima i kardinalima iz cijelog svijeta da održavaju svečana misna slavlja.

I za kraj, što vam je Papa zadnji put rekao kad ste se čuli s njim?

Nisam vidio Papu posljednji put, već primam određene smjernice koje provjeravam s državnim tajnikom, kardinalom Parolinom, a on je, mogu to reći, Papin glasnogovornik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju