Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstven u Europi

Mnogi nisu imali pojma da ovo mjesto postoji u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok za Botanički vrt u središtu grada znaju gotovo svi, manje je onih koji znaju za još jedan poseban vrt smješten nešto dalje od tramvajskih tračnica. Poznat je po ljekovitim i otrovnim biljkama.

Većina Zagrepčana zna da se u samom središtu grada, nedaleko Glavnog kolodvora nalazi botanički vrt. Ako nikako drugačije, mnogi su ga upoznali gledajući kroz tramvajske prozore.

Pročitajte i ovo Duga na nebu Vremenska prognoza Znate li da i duga pomaže u vremenskoj prognozi? Nikola Vikić-Topić otkriva kakvo će vrijeme biti za produženi vikend Klima uređaj držite se hlada Za velik dio Hrvatske izdana upozorenja zbog vrućina i sunca: Mnogi ih ignoriraju, a na tihu prijetnju se zaboravlja

No, manje je onih koji znaju da se još jedan botanički vrt prepun ljekovitog i otrovnog bilja nalazi u podsljemenskoj zoni, iznad Gupčeve zvijezde i Rockefellerove ulice.

Ukoliko biste i vi s nama podijelili neki skriveni, a poseban kutak u vašem gradu za koji ne znaju mnogi - pošaljite nam fotografije i informacije na moj.report@novatv.hr.

Riječ je o Farmaceutskom botaničkom vrtu 'Fran Kušan' koji nosi ime svog osnivača i postoji od 1946. godine. U sastavu je Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, a, uređen na mjestu nekadašnjih vinograda i voćnjaka, vrata je otvorio je 5. svibnja prije 68 godina. Široj javnosti predstavljen je 1950. godine.

Jedinstven u Europi

U svojim počecima vrt se zvao 'Botanički vrt ljekovitog i otrovnog bilja' i bio je jedan od rijetkih europskih botaničkih vrtova specijaliziranih za uzgoj takvih biljnih vrsta.

Britansko veleposlanstvo proslavilo rođendan kraljice Elizabete

Od 1969. godine stavljen je pod posebnu zaštitu kao spomenik prirode, a generacije i generacije studenata FBF-a u njemu su stekle prva znanja o farmaceutski važnim biljnim vrstama.

Na 26380 metara kvadratnih površine nalazi se preko 1000 biljnih vrsta, a osim što se upotrebljava za nastavne svrhe vrt je otvoren i za javnost.

Ovaj mnogima nepoznati dio Zagreba možete posjetiti radnim danom od 8 do 15 sati, a grupne posjete potrebno je unaprijed najaviti. Nalazi se na adresi Schrottova 39.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene