Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi nemaju pitke vode

Baki Ivki iz slavine teče - žuta voda: "Pa pijem, što ću kad ne mogu kupovati, pijemo svi..."

Aktualno Galerija Sugovornica Ivka Sugovornica Ivka Foto: DNEVNIK.hr Polovina Hrvata nema vodovod - 1 Polovina Hrvata nema vodovod - 1 Foto: DNEVNIK.hr Polovina Hrvata nema vodovod - 2 Polovina Hrvata nema vodovod - 2 Foto: DNEVNIK.hr Polovina Hrvata nema vodovod - 3 Polovina Hrvata nema vodovod - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Polovina Hrvata nema vodovod - 4 Galerija 1/8 >>
Nešto dalje od Vukovara, u općini Semeljci voda za piće često je žućkaste boje. Kažu zbog dotrajalih cijevi. K tome, cijevi za odvodnju uopće nemaju. Koliko je težak život na istoku provjerila je Matea Drmić.

Oku nije ugodna žućkasta boja vode iz slavine. No drugog izbora mnogi Semeljčani nemaju. "Pa pijem, što ću kad ne mogu kupovati, pijemo svi. Svi pijemo, nas ima šestero, sin, snaha i troje unučadi“, objašnjava baka Ivka.

Pročitajte i ovo Europa 2040. - 5 Europa 2040 Uskoro će nam život biti znatno drugačiji: Neće biti skijanja, putovanja zrakoplovom bit će skuplja i to nisu jedine promjene Pitka voda u Splitu - 1 UVIJEK ISTA PRIČA Split opet bez pitke vode, bez struje, građani su ogorčeni: ''Nemar je to i nebriga!''

Oni koji pak mogu, piju kupovnu vodu, a stariji se snalaze na razne načine. Marija Gavranović tako pije vodu iz bunara i kaže - nje uvijek ima, a još je k tomu i hladna.

"Svako proljeće ju dezinficiram. Kupim veliki grumen kreča, zavežem u vreću, zavežem na svoj točak i spustim u bunar. I onda gledam kako radi, dezinficira se voda“, objašnjava.

A po vodu iz bunara bake Marije dolaze mnogi. Uzrok žute vode sa slavine su, kažu u vodovodu, dotrajale cijevi. No cijevi se, kažu, redovito ispiru. Zdravstvena ispravnost vode, tvrde, nije upitna.

"Imam štitnjaču i bubrezi i sve, svašta, sve od vode. Najgora je naša ulica, kad je bila tu inspekcija, najgora je naša ulica bila“, ne slaže se s njima Ivka.

Općina Semeljci uopće nema odvodnju s pročišćavanjem otpadnih voda. No toj muci uskoro će doći kraj. Semeljčani će uskoro dobiti cijevi vrijedne 220 milijuna kuna.

"Najsretniji čovjek jer nakon petnaestak godina, započinju radovi gdje počinjemo graditi nešto što je vrijednije od kompletne infrastrukture općine Semeljci koja je do sada izgrađena“, presretan je načelnik Grga Lončarević.

Iz Hrvatskih voda kažu, poražavajuće je koliko malo stanovništva je priključeno na javne sustave odvodnje.

"Tek nekih 53 posto stanovništva RH je priključeno na javne sustave odvodnje, a evo da budemo slikoviti i na području Đakova i Semeljaca imat ćemo 93 posto, a to kazuje koliki je to napredak“, zaključio je u razgovoru s novinarkom Dnevnika Nove TV Mateom Drmić.

No, puno je još posla pred državom jer 47 posto stanovništ-va nije priključeno na javne sustave odvodnje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene