Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV

Mladićevo uhićenje: Zadovoljna Hrvatska, ogorčena Srbija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest o uhićenju Ratka Mladića različito je prihvaćena u Hrvatskoj i Srbiji, pokazalo je istraživanje Dnevnika Nove TV koje je provela agencija Ipsos Puls.

U Hrvatskoj većina građana, odnosno njih 40 posto, je zadovoljna. 29 posto je oduševljeno. 21 posto ih je ravnodušno. No ima i onih kojima je ta vijest teško pala, tako je njih 3 posto ogorčeno, a 2 posto nezadovoljno uhićenjem Mladića.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić Jedan u pritvoru Vučić osudio napad na Hrvate u Srbiji: "Oni koji su to učinili moraju odgovarati"

Srbija ogorčena

U Srbiji druga slika. Tamo je na vijest o uhićenju Mladića svaki treći građanin ogorčen. Njih 26 posto je ravnodušno, a 25 posto je nezadovoljno uhićenjem. Zadovoljno je samo 10 posto, a oduševljeno 3 posto stanovnika te države. Ne zna njih 4 posto.

Negativne emocije vezane uz uhićenje Mladića u Hrvatskoj su najčešće izražavali ispitanici iz Like i Banovine. Mlađi ispitanici, i u Hrvatskoj i u Srbiji, su bili češće ravnodušni nego stariji. U Srbiji su ispitanici s višim stupnjem obrazovanja rjeđe iskazivali negativne emocije u odnosu na one s nižim stupnjem obrazovanja.

Mladić Srbima heroj

Ratko Mladić za Srbe je i dalje ikona. Njih 51 posto smatra ga herojem. Da nije niti heroj niti zločinac misli 28 posto Srba, a da je zločinac misli njih 12 posto. Ne zna 8 posto građana. Niže obrazovani ispitanici te oni stariji od 60 godina iz ruralnih naselja češće smatraju da je Mladić heroj, a ne zločinac.

Mladić u zatvoru - korist zs Srbiju

Ratko Mladić Srbiji je bio politički uvjet za integracije, ali i teret. Nakon uhićenja 45 posto građana Srbije misli kako je to u interesu Srbije. Njih 36 posto uhićenje smatra štetnim. Ne zna njih 19 posto. Veći su optimisti u budućnost Srbije, čini se, Hrvati. Njih 71 posto misli kao je uhićenje u interesu Srbije, a 6 posto misli kako je to štetno za našeg istočnog susjeda. Ne zna 22 posto građana.

Mlađi ispitanici iz Hrvatske te niže obrazovani su u manjoj mjeri uvjereni da je uhićenje Mladića u interesu Srbije. U Srbiji, mlađi ispitanici, više obrazovani i oni iz urbanih naselja češće smatraju da je uhićenje u interesu Srbije.

Mladić uhićen zbog kandidature

Čini se da i Hrvatska i Srbija imaju gotovo sličan stav oko pitanja je li uhićenje zalog za kandidaturu ili želja za suradnjom s Haškim sudom.

67 posto Srba misli kako je sve to učinjeno zato što Srbija želi status kandidata, a njih 14 posto misli da je to zato što Srbija želi istinsku suradnju s Haagom.

U Hrvatskoj pak 78 posto građana misli da je Mladić uhićen kako bi Srbija dobila status kandidata za EU. Da se Srbija istinski opredijelila za suradnju s Haagom misli 8 posto građana Hrvatske. Ne zna njih 15 posto.

U Srbiji mlađi građani su uvjereniji u instrumentalnu pozadinu uhićenja, dok stariji češće nemaju stav o tom pitanju. Slična razlika se zamjećuje i između visokoobrazovanih i neobrazovanih građana Srbije.

Tajne službe - Mladićev zaštitnik

Predsjednik Tadić kaže kako su gluposti tvrdnje da su službe u Srbiji godinama znale gdje je Mladić i sada ga uhitile. No čini se da njegovi sugrađani u to ne vjeruju. Tako 56 posto Srba misli kako su Mladiću tajne službe pomagale u skrivanju, a samo 24 posto misli kako službe nisu znale gdje se skriva. Ne zna njih 20 posto.

Hrvati još manje vjeruju u nevinosti srbijanskih tajnih službi. 81 posto građana misli kako je Mladić imao zaštitu tajnih službi. Njih 5 posto misli kako službe nisu imale saznanja gdje je Mladić. Ne zna njih 13 posto.

Mlađi građani Srbije, oni sa srednjom ili fakultetskom naobrazbom te oni iz Beograda u većoj mjeri smatraju kako su srbijanske tajne službe pomagale Mladiću u 'skrivanju'.

Mladić u Haagu - ravnodušna regija

Uhićenje Ratka Mladića izazvalo je različite reakcije, ali što će biti poslije. Čini se da za 50 posto Srba uhićenje neće imati nikakvog utjecaja na odnose zemalja regije. No svaki četvrti Srbin misli kako će se odnosi unaprijediti. Da će doći do pogoršanja misli 13 posto građana Srbije.

No Hrvati su optimističniji. Iako 38 posto misli kako uhićenje neće imati nikakvog utjecaja na međudržavne odnose, 37 posto misli kako će Mladić iza rešetaka dovesti do unaprjeđenja odnosa u regiji. 5 posto Hrvata misli da će se stanje u regiji pogoršati. Ne zna njih 19 posto.

>> 'Željala bih da ga mučimo kao što je on mučio našu djecu'

>> Mladić: Ja nisam ubijao, a svi oni koji jesu trebaju za to odgovarati

>> Mladić na saslušanju zapovijedao stražarima, te tražio zaostale mirovine

Mladićeva presuda: Srbima prestroga, Hrvatima preblaga

Ratko Mladić odlazi u Haag i pred njim je suđenje. U jednom se i Hrvati i Srbi slažu - dobit će osuđujuću presudu. No razlike su u kazni.

Srbi, točnije njih 53 posto misli da će kazna biti i veća od zaslužene. 18 posto misli kako će presuda biti primjerena. A blagu kaznu očekuje 6 posto Srba. Da će Mladić u Haagu biti oslobođen vjeruje 7 posto Srba.

Hrvati pak misle da će Mladić dobiti kaznu, ali blagu. To smatra 35 posto građana Hrvatske. Primjerenu presudu očekuje 24 posto građana, a njih 19 posto smatra da će presuda biti i veća nego što Mladić zaslužuje. 5 posto Hrvata očekuje oslobađajuću presudu. Ne zna 17 posto građana.

Među hrvatskim građanima primjerenu kaznu češće očekuju mlađi i više obrazovani, ispitanici iz gradskih naselja. U Srbiji više obrazovani građani nešto češće očekuju primjerenu kaznu, iako je i među njima većina onih koji očekuju veću kaznu od zaslužene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene