Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudit će mu sudac koji negira genocid u Srebrenici

Mladić: Ja nisam ubijao, a svi oni koji jesu trebaju za to odgovarati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Beogradu odlučio je da se Ratka Mladića izruči haškom sudu, a u javnost dolaze stalno nove informacije.

'Datum i vrijeme izručenja Ratka Mladića u Haški tribunal neće biti objavljeni zbog rizika', izjavio je danas predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, prenosi Blic. Blic također piše da će Mladiću suditi njemački sudac Christoph Flugge, a u sudskom će vijeću sjediti i Alphons Orie i Bakone Justice Moloto.

Pročitajte i ovo Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura" Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

Sudit će mu sudac koji je rekao da se u Srebrenici nije dogodio genocid nego masovno ubojstvo

Flugge, koji je sudac ICTY-a od 2008., u rujnu 2009. uklonjen je iz raspravnog vijeća sa suđenja ratnom čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, nakon kontroveze koju je izazvao njegov intervju tjedniku 'Der Spiegel' u kojem je ustvrdio kako je 'termin genocid nepotreban za bi se definirali zločini' u Srebrenici, već je dovoljno rabiti termin 'masovno ubojstvo'.

'Nisam ja ubijao'

Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević je za B92 izjavio kako je Mladić rekao da on nije ubijao, a da svi oni koji jesu trebaju za to odgovarati. ''Ratko Mladić jedino može dokazati da nije kriv u Haaškom tribunalu. Nažalost, ne može ovdje kod nas...Ratko Mladić jučer kaže: 'Ja nisam ubijao, svi oni koji su ubijali, trebaju odgovarati'. Znači, Mladić je vrlo svjestan toga, ali on za sebe navodi 'ne, ja nisam ubijao', rekao rekao je Vukčević za B92.

Nije planirana akcija već rutinska operacija?

Tijekom poslijepodneva pojavila se informacija da Ratko Mladić nije uhićen tijekom planirane akcije nego u rutinskoj policijskoj operaciji kada je izašao u vrt kako bi se prošetao.To su riječi tri policijske službenika, koja su dala izjavu za AP. Policajci su ispričali kako postrojba od 24 službenika uopće nije imala dojavu od strane sigurnosnih službi da se Mladić krije u kući žute boje koja je u vlasništvu njegova rođaka u Lazarevu.

Službenici, koji su željeli ostati anonimni zbog osjetljivosti svojih tvrdnji, za AP su rekli kako je to bila prva operacija u tom selu, a kakve inače provode diljem Srbije već godinama u potrazi za haškim bjeguncem. Kažu kako je Mladić odmah nakon uhićenja potvrdio svoj identitet i predao dva pištolja koja je posjedovao.

Podsjetimo, sud je danas odlučio da su ispunjeni svi uvjeti da se Mladića izruči haškom sudu, unatoč zahtjevima njegova sina Darka da ga detaljno pregledaju dva ruska liječnika.

Loše zdravstveno stanje

Darko Mladić tvrdi da je njegov otac imao dva moždana udara. S druge strane, Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić kazao je za Press kako je njegov klijent imao tri moždana udara, od kojih je poslednji bio 2008., kao i dva infarkta. 'Mladić je u lošem psihofizičkom stanju, gubi se, ne zna o čemu priča i ne vjerujem da će i danas biti ispitan. Imao je poslednjih godina tri moždana udara, poslednji je bio 2008. godine. UZ to imao je i dva srčana udara, tako da sigurno nije mogao proći bez psihičkih promjena. Na njemu se vidi da je promijenjena osoba', rekao je Šaljić.

Tražio posjet groblju, televizor, knjige i jagode, a pitao je i za mirovinu

Mladić je u pritvoru zatražio da mu se dostave jagode, televizor i knjige, i to od Gogolja i Tolstoja. Zatražio je i dozvolu da posjeti grob kćeri Ane, koja je počinila samoubojstvo pištoljem koji joj je darovao otac.

S Ratkom Mladićem sam imao odnos koji se ticao odnosa čovjeka koji je radio obdukciju na tijelu njegove kćeri i njegove stalne znatiželje da govorim o detaljima obdukcije. I ništa više. Zoran Stanković, ministar zdravstva Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je na današnjem saslušanju Mladić rekao da ga optužnica Haaškog suda uopće ne zanima te da je danas 'mnogo bolje izgledao' nego na jučerašnjem prekinutom saslušanju. 'Pitao je za svoju mirovinu i tražio da mu se vrati, a tražio je televizor i knjige', kazao je Vekarić.

Posjetio ga i ministar zdravstva koji je radio obdukciju Mladićeve kćeri

Oko 16 sati posjetio ga je i ministar zdravstva Zoran Stanković koji je dobio poziv od istražnog suca nakon što je Mladić tražio da ga baš pregleda on osobno. Međutim, Stanković ga danas nije pregledao jer već postoji tim liječnika koji vodi računa o njegovu zdravlju.

'Ne mogu reći o čemu sam razgovarao s Mladićem', kazao je Stanković nakon posjeta. Inače, Stanković je patolog, u u javnosti poznat po ranijem prijateljstvu s Mladićem, zbog čega je i njegovo imenovanje za ministra u ožujku ove godine naišlo na kritike, prije svega zapadnih zemalja. U intervjuu koji je dao po preuzimanju ministarske funkcije, Stanković je izjavio da je Zakonom o suradnji s haaškim tribunalom iz travnja 2002. 'druženje' s haškim bjeguncima zabranjeno.

'Prijateljstvo s Ratkom Mladićem i kasnija druženja, o kojima sam ja govorio, je nešto što ne bih poželio nikome. Ja sam radio obdukciju tijela njegove kćeri i taj odnos, koji se stvorio među nama, kao i odnos koji imam s drugim obiteljima čiju sam djecu, majke, očeve, najbliže obducirao, poštovao sam i poštujem do danas, a netko to pokušava narušiti i dati tome političku konotaciju. Ja sam jedan od rijetkih, ako ne i jedini, koji je govorio o druženju s Ratkom Mladićem u vrijeme kada su neki, koji se nisu odvajali od njega, kasnije o njemu govorili najgore. Prema tome, s Ratkom Mladićem sam imao odnos koji se ticao odnosa čovjeka koji je radio obdukciju na tijelu njegove kćeri i njegove stalne znatiželje da govorim o detaljima obdukcije. I ništa više', izjavio je u ožujku ministar Stanković.

Mjere sigurnosti na najvišem nivou

Blic piše i kako su mjere sigurnosti u pritvoru Specijalnog suda podignute na najviši nivo. 'Cijeli blok u kojem se nalazi je ispražnjen i tu nema drugih zatvorenika. Njega čuvar konstatno nadzire. Posebno se vodi računa o tome da se preduhitri eventualni pokušaj samoubojstva. Tako Mladiću nije dozvoljeno da tekućinu pije iz staklenih čaša, već samo iz plastičnih. Osim toga, brojne lijekove uzima samo pod nadzorom liječnika'.

Žalba u ponedjeljak

Ratko Mladić inače neće moći biti izručen Haaškom sudu prije nego što rješenje o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje postane pravomoćno, a to se očekuje tek idući tjedan. 'Žalba koju Mladićeva odrana ima pravo uložiti u roku od tri dana odlaže izvršenje danas donesenog rješenja, odnosno njegovo izručenje Haagu', kazala je glasnogovornica Višeg suda u Beogradu Maja Kovačević.

Mladićev odvjetnik je najavio da će žalbu na rješenje podnijeti već u ponedjeljak, a onda vijeće ima opet rok od tri dana da o žalbi odluči. Sud o žalbi može odlučiti i isti dan i tada rješenje o izručenju postaje pravomoćno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene