Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O seksualnosti

Mlade muče i veliki problemi o kojima se šuti: "Ispada da smo još veća tabula rasa nego što smo bili unatrag 10, 20 ili 50 godina"

Aktualno Galerija Maloljetnici i spolna zaštita - 5 Maloljetnici i spolna zaštita - 5 Foto: DNEVNIK.hr Maloljetnici i spolna zaštita - 2 Maloljetnici i spolna zaštita - 2 Foto: DNEVNIK.hr Maloljetnici i spolna zaštita - 3 Maloljetnici i spolna zaštita - 3 Foto: DNEVNIK.hr Maloljetnici i spolna zaštita - 4 Maloljetnici i spolna zaštita - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Maloljetnici i spolna zaštita - 1 Galerija 1/6 >>
Maloljetnici već s 15 godina stupaju u spolne odnose. Velik broj njih ne koristi kondom. Da bi se to promijenilo, treba s njima razgovarati, a to je grč u želucu i za njih i za njihove roditelje. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Pola svoje srednje škole Lucija Tepuš, učenica zagrebačke Upravne škole, provela je na online nastavi. O spolnoj u tom razdoblju nije bilo riječi. "I općenito kada smo bili u školi, ako su bila dva predavanja o tome, ali ovako ostalo, rijetko kad", rekla je i dodala da im je internet glavni izvor.

Na internetu se pak svašta može naći. A srednjoškolci se sve manje paze. Pokazuju to i podaci ispitivanja učenika trećih razreda srednjih škola.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi

Među više od 2300 ispitanih srednjoškolaca, 731 je imao neku vrstu spolnog odnosa. Njih 19 posto koristilo je kondom. U spolni odnos najčešće stupaju od 15. do 16. godine. Najčešća zaraza je HPV virusom. koji uzrokuje šest vrsta raka. Upravo su adolescenti najugroženiji.

"Em se radi o sluznici koja nije još zrela pa prema tome lakše dolazi do infekcije. Osim toga, ima i daleko duži životni put ispred sebe mlada djevojka, ako se u toj dobi - ili mladić - ako se zarazi, znači sasvim dovoljno vremena da se u to pretvori u rak", rekla je Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo .

Zato je pokrenuta kampanja ''Znanje pobjeđuje''. "Gdje ćemo besplatno i anonimno, dakle bez uputnice i naručivanja savjetovati i testirati mlade koji smatraju da su bili u riziku od zaraze spolno prenosivih infekcija", kaže Lana Kasumović iz HZJZ-a.

Udruzi Korak po korak sve se više javljaju mladi tek nakon što su eksperimentirali. Velik dio problema su i roditelji koji, u strahu i sramu, izbjegavaju razgovor. Ta bi se tema, tvrdi psihologinja Silvija Stanić, predsjednica ove udruge, trebala naći u svakodnevnim situacijama. "Gdje je normalno, kada sjedimo za stolom, vozimo se u autu, vozimo djecu na trening, gdje pričamo o svemu, pa zapravo i o spolnosti. Kroz male razgovore možemo puno više napraviti nego s tim jednim velikim razgovorom", kaže ona.

Da su mladi spremni postaviti pitanja, znaju u Plavom telefonu. U posljednje dvije godine broj poziva vezanih za seksualnost povećao se za čak 400 posto.

"Ispada da smo još veća tabula rasa nego što smo bili unatrag 10, 20 ili 50 godina. To nisu potrebe videa ili neke e-generacije, nego ljudske, tople, a mi svi nemamo dovoljno vremena jedni za druge", kaže Miroslav Vučenović iz Plavog telefona.

A treba ga izdvojiti dok ne bude prekasno. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene