Obavijesti Pretražite Navigacija
Mjere zaštite od koronavirusa

Ravnateljica bolnice Dr. Fran Mihaljević potvrdila da će Hrvat koji se vraća s kruzera biti u novoj karanteni

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Prof. Dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica bolnice Prof. Dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica bolnice Foto: DNEVNIK.hr +0 Valentina Baus Galerija
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je javnost o osnivanju posebne karantene u bolnici Doktor Fran Mihaljević. Riječ je o novom koraku u prevenciji koronavirusa, a tko će biti smješten u toj karanteni i po čemu se ona razlikuje od dosadašnje sobe za izolaciju objasnila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Ravnateljica je objasnila razliku između nove sobe i sobe za izolaciju koja već postoji, rekavši kako u izolaciju idu oni koji su bolesni, dakle oni koji imaju simptome bolesti i koji ostaju u izolaciji ako se potvrdi bolest. 

Pročitajte i ovo Alemka Markotić - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Markotić: "Do jeseni trebat ćemo neka nova cjepiva, a vidjet ćemo koliko će biti učinkovita" Vili Beroš "Ovo je odličan trenutak" VIDEO Hrvatsku čekaju nove mjere: "Online nastava nije pravi put, ali..."

"U karantenu se smještaju ljudi koji su zdravi i koji nemaju simptome, ali su bili u kontaktu s oboljelima ili kod kojih se sumnja na bolest. Ne radi se o bolesnicima u karanteni", kazala je ravnateljica.

Objasnila je kako će u karanteni biti smješteni Hrvati koji će se vratiti s kruzera Diamond Princess.

"Da, osoba koja je bila na kruzeru bit će smještena ovdje. To je jedna mudra odluka. Tamo ćemo pratiti stanje osobe i u slučaju da se pojave simptomi uvest će se izolacija, pristupit će se liječenju. Vi ste zadnja ekipa koja je ovdje. Nakon vas zatvaramo sobu i uspostavljamo karantenu".

Ravnateljica je otkrila i što će biti sa zdravstvenim djelatnicima rekavši kako će oni imati protektivnu zaštitu, odnosno zaštitnu odjeću i obuću kada budu bili u kontaktu sa osobom u karanteni. 

Napominje kako je teško kalkulirati hoće li se u Hrvatskoj pojaviti koronavirus.

"Može se pojaviti u nekoliko sati, a možda prođemo bez njega. To je teško predvidjeti", izjavila je.

U subotu se u domovinu vraća jedan od Hrvata s kruzera Diamond Princess koji se nalazi u karanteni u Japanu. Ostala četiri Hrvata koja su također bila na brodu vratit će se idućih dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene