Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere zaštite od koronavirusa

Ravnateljica bolnice Dr. Fran Mihaljević potvrdila da će Hrvat koji se vraća s kruzera biti u novoj karanteni

Prof. Dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica bolnice
Prof. Dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica bolnice DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prof. Dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica bolnice Prof. Dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica bolnice Foto: DNEVNIK.hr +0 Valentina Baus Galerija 1/2 >>
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je javnost o osnivanju posebne karantene u bolnici Doktor Fran Mihaljević. Riječ je o novom koraku u prevenciji koronavirusa, a tko će biti smješten u toj karanteni i po čemu se ona razlikuje od dosadašnje sobe za izolaciju objasnila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Ravnateljica je objasnila razliku između nove sobe i sobe za izolaciju koja već postoji, rekavši kako u izolaciju idu oni koji su bolesni, dakle oni koji imaju simptome bolesti i koji ostaju u izolaciji ako se potvrdi bolest. 

Pročitajte i ovo Alemka Markotić - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Markotić: "Do jeseni trebat ćemo neka nova cjepiva, a vidjet ćemo koliko će biti učinkovita" Slika nije dostupna "Ovo je odličan trenutak" VIDEO Hrvatsku čekaju nove mjere: "Online nastava nije pravi put, ali..."

"U karantenu se smještaju ljudi koji su zdravi i koji nemaju simptome, ali su bili u kontaktu s oboljelima ili kod kojih se sumnja na bolest. Ne radi se o bolesnicima u karanteni", kazala je ravnateljica.

Objasnila je kako će u karanteni biti smješteni Hrvati koji će se vratiti s kruzera Diamond Princess.

"Da, osoba koja je bila na kruzeru bit će smještena ovdje. To je jedna mudra odluka. Tamo ćemo pratiti stanje osobe i u slučaju da se pojave simptomi uvest će se izolacija, pristupit će se liječenju. Vi ste zadnja ekipa koja je ovdje. Nakon vas zatvaramo sobu i uspostavljamo karantenu".

Ravnateljica je otkrila i što će biti sa zdravstvenim djelatnicima rekavši kako će oni imati protektivnu zaštitu, odnosno zaštitnu odjeću i obuću kada budu bili u kontaktu sa osobom u karanteni. 

Napominje kako je teško kalkulirati hoće li se u Hrvatskoj pojaviti koronavirus.

"Može se pojaviti u nekoliko sati, a možda prođemo bez njega. To je teško predvidjeti", izjavila je.

U subotu se u domovinu vraća jedan od Hrvata s kruzera Diamond Princess koji se nalazi u karanteni u Japanu. Ostala četiri Hrvata koja su također bila na brodu vratit će se idućih dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene