Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOMENTAR MISLAVA BAGE

Što se može dalje očekivati od Milanovića i Plenkovića? "Siguran sam da predsjednik neće sjediti prekriženih ruku i gledati fazane na Pantovčaku"

Prvi put u povijesti bez dogovora. Zoran Milanović i Andrej Plenković nisu se usuglasili o stanju u vojsci. Predsjednik i premijer sazvali su izvanredne konferencije za medije.

Danas su se okupili na sjednicama Vijeća za obranu i Nacionalnu sigurnost nakon višednevnog sukoba na relaciji Ured predsjednika - Ministarstvo obrane.

Ali, po završetku sastanka nisu se uspjeli dogovoriti oko sadržaja zajedničkog priopćenja jedne od tih sjednica. I to, prema tvrdnjama predsjednika, koji je, među ostalim, htio da se navede da je stanje u vojsci zabrinjavajuće.

Mislav Bago komentirao je može li njihovo neslaganje osigurati blokadu države. "U našim svakodnevnim životima se neće ništa promijeniti. Nije to ustavna kriza, ali je ozbiljna kriza", rekao je te dodao da svatko od njih na drugačiji način gleda kakvo je stanje u vojsci.

"Čini mi se da je ovdje konceptualni razlaz između predsjenika i premijera. Predsjednik, da tako kažemo, navija da Hrvatska kupi američke Bradleyje, koji bi zapravo bili donirani, bili bi jeftiniji. Vjerojatno na Pantovčaku smatraju da bi bilo strateški važno. Kad kupujete oružje to nije kupovanje čokolade. Vjerojatno predsjednik promišlja da ne bi trebalo izgubiti to američko savezništvo", objasnio je Bago.

S druge strane, "premijer nije sklon tome". On bi se možda odlučio kupiti neko europsko borbeno vozilo, kaže Bago. "Ostaje pitanje zašto premijer favorizira ili želi europsko vojno naoružanje, a predsjednik bi htio sačuvati američko savezništvo što se tiče kupovine tih naoružanja", naveo je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković PREPUCAVANJE NA VRHU Plenković o Milanovićevoj poruci s presice: "U mrtvom smo strahu, ne znamo kako ćemo zaspati." Komentirao i navode o opozivu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon sjednice vNS-a Milanović: "Kad ja krenem koristiti svoje ovlasti, neće biti dobro"

Nastavak suradnje

Trenutno Milanović i Plenković surađuju putem medija. "Sasvim je jasno da bi sljedeća točka prijepora mogla biti izrada novog Zakona o obrani. Ako bi taj Zakon na bilo koji način smanjio ustavne ovlasti ili delegirao neke ustavne ovlasti predsjednika - siguran sam da neće sjediti prekriženih ruku i gledati fazane na Pantovčaku nego će žestoko reagirati", rekao je.

Vojska treba biti odvojena od politike - "treba slušati zapovijedi, a ne sudjelovati u ovom nemogućem odnosu".

"Ne bi me iznenadilo da nakon današnje konferencije premijera čitamo na Facebooku što nam ima reći Milanović. Taj rječnik koji smo slušali zadnjih nekoliko tjedana uistinu nije primjeren, niti za udave niti za psihičke bolesnike niti za skrbnike. Barem oni to ne zaslužuju", zaključio je Bago. 

Milanović se na koncu doista oglasio, ne putem Facebooka, već je Ured predsjednika poslao oštro priopćenje, o čemu više možete čitati OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene