Mirovinska reforma donijela je budućim umirovljenicima mogućnost jednokratne isplate 15 posto ušteđevine iz drugog stupa. No, to pravo neće imati svi koji se odluče za dvostupnu mirovinu. Ovisit će o visini mirovine. Dnevnik Nove TV provjerio je koji su uvjeti.

Galerija


Deseci tisuća kuna odmah prilikom umirovljenja ili nešto veća mirovina. Pred brojnim budućim umirovljenicima bit će nimalo lak izbor.

Vezani članci Nova pravila za nove umirovljenike (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nova pravila za hrvatske umirovljenike: Doznajte kako možete vidjeti hoće li vam mirovine odsad biti veće Pripreme za prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati pozivaju na prosvjed i poručuju: "Nakon sljedećih izbora zaboravite da ćete ponovno doći na vlast"

Jednokratnu isplatu od 15 posto ušteđevine iz drugog stupa neće moći dobiti svi dvostupaši. Osnovna mirovina iz prvog stupa mora biti 15 posto veća od najniže mirovine koja će od srpnja iznositi 65 kuna i 51 lipu po godini staža. Oni s 40 godina staža morali bi imati najmanje 3013 kuna, a oni s 20 godina 1506 kuna.

Sve će to izračunati Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Regos te poslati na kućnu adresu kako biste mogli odlučiti. ''Okončanje postupka je u Zavodu za mirovinsko osiguranje. Ukoliko je osiguranik se odlučio za korištenje mirovine iz oba mirovinska stupa, mora se javiti u mirovinsko osiguravajuće društvo radi zaključenja ugovora'', objašnjava Ivo Bulaja iz HZZMO-a.

U Ekonomskom institutu računaju da bi jednokratna isplata trebala motivirati građane da odaberu dvostupne mirovine zato što će se još godinama većini više isplatiti, barem za nekoliko kuna, odabir samo prvog stupa. ''To bi ih moglo motivirati.Radi se ipak o jednoj jednokratnoj isplati od 20-30 ili više tisuća kuna koja je dosta primamljiva u trenutku umirovljenja'', smatra Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Treba znati da će država na tih 15 posto ušteđevine prije isplate obračunati porez i prirez i da će se nepovratno smanjiti ukupan iznos za isplatu mirovine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr