U Hrvatskoj se ove godine očekuje više od 50 tisuća novih umirovljenika. Oko tri tisuće će obuhvatiti nova pravila mirovinske reforme, a među najvažnijima izbor između jednostupne i dvostupne mirovine. Dnevnik Nove TV provjerio je kakva ih birokratska procedura očekuje te koje će mirovine biti veće.

Galerija Nova pravila za nove umirovljenike (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nova pravila za nove umirovljenike (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nova pravila za nove umirovljenike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Nova pravila za nove umirovljenike (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Dio građana koji će već ove godine u mirovinu pred sobom će imati izbor hoće li primati mirovinu iz samo jednog, prvog stupa, ili primati mirovinu iz dva stupa.

Vezani članci Mirovinska: Pravo na jednokratnu isplatu (Foto: Dnevnik.hr) Još jedna novost mirovinske reforme: Tko i pod kojim uvjetima ima pravo na jednokratnu isplatu ušteđevine? Pripreme za prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati pozivaju na prosvjed i poručuju: "Nakon sljedećih izbora zaboravite da ćete ponovno doći na vlast"

Procedura je jednostavna. U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje trebat će predati zahtjev, a izračun koja će mirovina biti veća i sve ostalo će putem računala odraditi zavod i REGOS i poslati poštom. ''Uključujući i ono što je zakon predvidio, mogućnost povlačenja 15 posto gotovine iz drugog mirovinskog stupa, jesu li ispunjeni uvjeti ili nisu, kolika je mirovina iz drugog stupa, kolika iz prvog, kolika je s dodatkom od 27 posto, koliko bez. Sve opcije će biti dostavljene na kućnu adresu'', objašnjava Ivo Bulaja iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Prema izračunima Ekonomskog instituta građani s najnižim plaćama dobit će osjetno veću mirovinu iz samo prvog stupa. Kod ostalih će razlika ove godine biti u nekoliko kuna, ali će za 70 posto građana ipak veća mirovina biti ako također odaberu samo prvi stup. ''Tokom vremena će se promijeniti. Već za desetak godina taj omjer neće biti takav. Bit će otprilike pola – pola, a za dvadeset godina će većina izabrati drugi stup'', istaknuo je Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Strože kazne za prijevremenu mirovinu

Iz stranke umirovljenika računaju da će se ove godine dvostupna mirovina isplatiti samo onima s velikim plaćama. ''Oni koji imaju dva prosjeka, 15,16 ili 20 tisuća kuna, možda će se njima isplatiti da idu u mirovinu iz prvog i drugog stupa'', kazao je HSU-ov Željko Šemper.

Umirovljenicima koji su primali dvostupnu mirovinu bez dodatka od 27 posto, HZZMO će im automatski uvećati mirovinu za ožujak za 20,25 posto, a prije toga imaju pravo promijeniti stupove. ''Ukoliko žele istup iz drugog mirovinskog stupa, onda imaju rok od 90 dana se javiti u mirovinsko osigravajuće društvo radi istupa iz drugog mirovinskog stupa i prelazak u prvi'', ističe Bulaja.

Svima koji će ove godine u prijevremenu mirovinu, obračunat će se stroža penalizacija pa će im se mirovina smanjiti više nego dosadašnjih godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju