Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog suspenzije EU

JAVNA PREPUCAVANJA Šikić optužuje Mrsića, on odgovara: 'I ona je bila vrlo uključena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvorila se još jedna tema oko koje se prepucavaju 'stari i novi'. Ministrica rada Nada Šikić, prozvala je svojeg prethodnika da je zbog propusta njegove garniture Hrvatskoj obustavljena isplata 88 milijuna kuna iz europskog socijalnog fonda.

Mirando Mrsić uzvraća da su to neistine i poziva nasljednicu da se primi posla. S 25 tisuća kuna Jakov se riješio dugogodišnje nezaposlenosti. Poticaj za samozapošljavanje, iz proračuna i EU fondova dobio je uz stroge uvjete.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbori 2016. IZBORNI RAZGOVORI Mrsić i Šikić odgovorili kako povećati broj ugovora o radu na neodređeno Slika nije dostupna Za zapošljavanje mladih Osigurano 1,85 milijardi eura europskog novca do 2020.

'Morate potrošiti novac za ono što ste naveli u troškovnik. Znači to mora, točno koliko ste naveli, u kunu, da ćete potrošiti toliko, morate i opravdati kasnije', rekao je Jakov Brekalo.

Jednako detaljnu papirologiju o trošenju europskih sredstava od Hrvatske je očekivala i Europska komisija.

'U ovom trenutku se nalazimo u suspenziji europskog socijalnog fonda, nismo otklonili nepravilnosti u poslovanju potrošnje sredstava iz europskog fonda kako je bilo naloženo', kazala je ministrica Nada Šikić.

Njezin tim, kaže ministrica, sada spašava situaciju. Neizravno je prozvala svojeg prethodnika.

'Netočno da je nova administracija morala raditi akcijski plan, mi smo zajedno sa Arpom koja je radila reviziju napravili akcijski plan koji je poslan zajedno sa revizijskim izvješćem i taj plan je usvojen', kazao je predsjednik odbora za rad, Mirando Mrsić.

Problem je, poručuje pomoćnica ministrice, i novac iz razdoblja 2014.- 2020. koji je Hrvatska već počela koristiti, a da nije ispunila uvijet.

'Trebalo je tijekom prošle godine provesti postupak pripreme za akreditaciju, on je proveden, manjkavo ili nikako', kazala je pomoćnica ministrice rada, Katarina Ivanković Knežević.

Mrsić je iznenađen riječima pomoćnice ministrice, jer je kaže sve bilo spremno i trebalo biti poslano do 15. veljače.

'Ona je bila vrlo aktivno uključena u izradu samog projekta, bila je jedna od vodećih osoba koja je radila zajedno samnom i sa kolegama na ovom programu. I mislim da se nema potrebe izvlačiti na bivšu administraciju nego treba početi raditi', kazao je bivši ministar rada Mirando Mrsić.

O izazovima s tržištem rada i mirovinskog sustava koji su pred novom vladom političari i stručna javnost raspravljali su na tematskoj sjednici. Ministarstvo rada pomoću novca iz eu fondova namjerava proširiti poticaje za zapošljavanje, i uvesti novitete.

Bit će to vaučeri koji će se dodjeljivati nezaposlenim osobama koje će nakon zapošljavanja poslodavac moći iskoristiti za prekvalifikaciju radnika za konkretno radno mjesto. Time bi se donekle ublažio prigovor gospodarstvenika koji se žale da na burzi rada ne mogu pronaći kvalificiranu radnu snagu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene