Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika Nove TV

Ministrica Divjak odgovorila Bandiću: "Njegova zadaća sigurno nije ovo čime se sada bavi"

Intervju s Blaženkom Divjak (Foto: Dnevnik.hr)
Intervju s Blaženkom Divjak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Intervju s Blaženkom Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Intervju s Blaženkom Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Učitelji održali prosvjed (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
O reformi Škola za život, zahtjevima sindikata, ali i prijedlogu Milana Bandića s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak razgovara Martina Bolšec Oblak.

U zbornicama zagrebačkih škola bi, ako je vjerovati najavi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, uskoro mogli sjediti učitelji i nastavnici s bitno različitim primanjima. Bandić naime namjerava dignuti plaću za 700 zagrebačkih učitelja i nastavnika u produženom boravku i profesorima tjelesnog odgoja koji rade vikendom u školskim dvoranama za 17 posto. Ako će ljudi u zbornici biti različito plaćeni, to je ozbiljan problem.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Sami slažu satnicu" Hoće li se u školama gledati utakmice? "Čitam i ne vjerujem" Slika nije dostupna INFLACIJA SUPERODLIKAŠA Bivša ministrica o prijemnim ispitima za škole: ''Problem je stvaran, ali opet se radi ono što je lakše, a ne pametno''

Jesu li učitelji zapravo kulisa iza koje HNS-HDZ i stranka MB politički trguje?

Prvo smo vodili dosta bitaka da zaštitimo sustav od različitih ideologija i interesa, očito su ti interesi i dalje prisutni. Ovo je dobar primjer gdje se vidi da gradonačelnik koji treba skrbiti o školama u Zagrebu krene u razdvajanje, odnosno radi podjele među učiteljima umjesto da brine da su škole opremljene i da budu primjerene za učitelje i učenike.

Neprestano ste u sukobu s gradonačelnikom?

On je u sukobu samnom. Ja svoj posao radim. Gradonačelnik ima svoje zadaće, a njegova zadaća sigurno nije ono čime se on sada bavi.

Što ćete vi poduzeti ako učitelji ne dobiju tražene povišice?

Moj stav je jasan od početka. Zaostajanje od 6 posto je vrlo snažan argument. Postoje različite alternative. Ja mogu jamčiti da će doći do kvalitetnog rješenja i da za ono što sindikati traže imaju čvrst argument, ne samo za koeficijente već kada reforma saživi i uđe u škole. To donosi bitno složeniji posao za učitelje. 

Ako su vam plaće tako bitne, zašto ste ih se tek sad sjetili ?

Mi smo imali razgovore i o granskom i o temeljnom ugovoru. Zahtjevi sindikata krenuli su na proljeće. Mi smo održali nekoliko sastanaka, a to je izašlo u javnost u lipnju, taman na vrijeme.

U ponedjeljak kreće Škola za život. Tableti će doći tek u idućem polugodištu, neki udžbenici kasne, kasne i asistenti u nastavi, dijelu učenika srušio se Carnet sustav - kad učenik zakasni na nastavu, postoje sankcije. Što kada Ministarstvo kasni?

Ministarstvo je sve svoje postupke napravilo na vrijeme i u skladu s najavom, a tablete kupujemo iz EU fondova i to zato da zaštitimo kućni budžet. On uopće ne osjeća to da ide reforma u škole. Udžbenici su besplatni, oprema je besplatna. 43 milijuna je već poslano u škole za opremanje kabineta, 5 milijuna kuna je već u školama za nove lektire. Oprema se plaća iz EU fondova, a natječaj smo za nabavu mogli raspisati tek kada smo osigurali novac.

Je li vam žao što ste brzali i niste pričekali još jednu godinu?

Jel vi mislite da je oprema ta koja nas spriječi da promijenimo naše škole? Jedan od argumenata je da su škole slabo opremljene...tu osnivači imaju svoj dio. Sada vidite što radi gradonačelnik Zagreba. Slabo ulaže u škole. Mi smo dvije godine sustavno ulagali u opremanje škola. Ovo što se tiče osobne opreme, i to je na putu, do kraja kalendarske godine bit će za učenike, do kraja devetog mjeseca za učitelje. Dakle, sve prema planu.

Kakve su zagrebačke škole?

Ono što sam ja vidjela u posjetu školama i prema prikupljenim podacima, one su lošije opremljene od škola u manjim gradovima i mjestima.

Dakle, Bandić ne brine dovoljno?

Ja bih rekla da ne brine dovoljno. Brine možda o nekim drugim stvarima, a ne o školama u svojstvu onoga što mora brinuti kao osnivač.

Kad smo kod tableta - zar nije problematično to da će nam učenici pisati po tabletu, a tek s 8 ili 9 godina učiti pisana slova?

Neće učiti pisati prvo po tabletu. Mi smo u eksperimentalnom programu imali opremu, tablete za učenike, baš zato da bismo vidjeli kako bi se oni mogli upotrijebiti. Evaluacija je pokazala da je kod nižih razreda važnije i bolje da učenici prvo razviju motoriku. Pisana slova su u drugom razredu, u prvom razredu učenici moraju naučiti pisati tiskana slova i čitanje. To nije ništa neobično.

Učitelji se masovno žale da nisu dovoljno educirani, moraju li roditelji strahovati?

Mi smo u eksperimentalnom programu pitali 7500 roditelja je li im drago da je njihovo dijete u eksperimentalnom programu. 82 posto roditelja odgovorilo je da im je drago. Što se tiče učitelja, imali smo 4 velika skupa. 838 radionica je bilo s 29000 učitelja. Prošle godine 32000. I sada smo imali 250 radionica. Cijelo vrijeme je bilo i virtualnih radionica s edukacijama. Više od 80 posto učitelja nam je odgovorilo da su spremni i motivirani.  Za one koji imaju još zadrške imat ćemo potporu i edukacije.

Najavili ste obnovu šest škola - među njima je i vukovarska škole Nikole Andrića. Tamo još nema lopata, a mi godinama snimamo politička obećanja.

Prošle godine smo izmjenili zakon, nakon toga pripremili dokumentaciju, osigurali sredstva. Izvođač je izabran, treba nam samo potvrda Vlade koja se očekuje ovih dana i nakon toga se može krenuti u obnovu škole.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene