Ministraica obrazovanja Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr)
Ministraica obrazovanja Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Pripremljena je odluka o kalendaru za novu školsku godinu, a u njoj - prvi puta unatrag niz godina - ima više varijanti školskih praznika, piše u subotu Jutarnji list.


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak očito se povela autonomijom škola u skladu s, kako kažu u njezinu ministarstvu, nastavkom dobre prakse iz eksperimenta Škole za život. Eksperimentalne škole, njih 74, ove su godine imale mogućnost samostalno određivati odmore.

Vezani članci Pavo Barišić i Blaženka Divjak Divjak reagirala na kaznenu prijavu Fakulteta hrvatskih studija: ''To je pokušaj pritiska i zastrašivanja'' Diplome (Foto: Dnevnik.hr) Jedna od tri pronađene lažne diplome dolazi iz srednje škole na Braču

Uz mogućnost odabira različitih kombinacija odmora za učenike, novosti su kasniji početak školske godine (drugi ponedjeljak u rujnu umjesto prvi), kraći proljetni praznici, novouvedeni jesenski, koji se vežu uz blagdan Svih svetih i mogućnost cjepkanja zimskih praznika u dva dijela, od kojih je jedan u drugoj polovici veljače, piše Jutarnji list. Uz to proljetni blagdani ne bi nužno obuhvaćali dane uoči Uskrsa, dakle Veliki petak i Veliki četvrtak.

Zajedničko svim školama bilo bi to da iduća školska godina počinje 9. rujna, a završava 17. lipnja 2020.; odvija se u dva polugodišta - prvo traje do 20. prosinca, a drugo počinje prvog radnog dana nakon isteka zimskog odmora, što ovisi koju od četiri varijante rasporeda odmora odaberu škole i osnivači.

Osnivač, nakon pribavljenog mišljenja škola, bira jednu od ponuđenih varijanti i po njoj moraju raditi sve škole u županiji. Odluku o tome kako će im izgledati praznici škole moraju objaviti do 1. srpnja, piše Jutarnji list. (Hina)

Slavonija se protivi prelasku u ruke Rusa: "Vidimo da su Ministarstvo i Vlada spremni na sve samo da se postigne potpisivanje"