U ponedjeljak kreće nova školska godina, posljednje pripreme su u tijeku. Neke učenike će dočekati moderne učionice, nova računala, pametne ploče i sva čuda tehnologije. A neki će pak po znanje u škole u kojima doslovno moraju paziti da im luster ne padne na glavu, u kojima su zidovi puni vlage i rupa.

Galerija


U Dnevniku Nove TV gostovala je ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak.

Vezani članci Blaženka Divjak Divjak ostaje ministrica, zastupnici glasali protiv nepovjerenja. Opaska HDZ-ovca nasmijala cijelu sabornicu Ministraica obrazovanja Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Ministrica Divjak uvodi jesenske praznike, zimski u dva dijela - u prosincu i veljači

Učitelji tvrde, iako kreće obavezna informatika za pete i šeste razrede, dobar dio njih nemaju - ništa, ni opremu ni udžbenike, niti digitalni materijal.

S čime će raditi učitelji i zašto sve nije spremno?

"Prije svega, to baš i nije tako. Prvo, svi učitelji informatike prošli su edukaciju od 243 dana. Dobili su podršku, dani su im digitalni materijali koji su sada pohranjeni u digitalnom repozitoriju. Jednako tako, udžbenici za informatiku su dopunjeni i izmijenjeni, oni su već sada spremni. Prema tome, učenici kupuju nove udžbenike."

Kako očekujete da nastavnici informatike normalno održe nastavu s 30 učenika u skučenim učionicama s nedovoljno računala, a po pedagoškom standardu bi ih trebalo biti 15? Učitelji se žale da im je to najveći problem.

"Morate znati, možda to nije toliko poznato, prosječna veličina razreda u Hrvatskoj je 17 učenika. Nažalost. I tu smo po broju učenika u razredu na dnu u Europi. Pa nema smisla djeliti prosječne veličine razreda od 17 učenika na dva razreda. U tom je smislu bolje da se nabavi više računala tako da svaki učenik može sjesti za svoje računalo nego da se razredi dijele, kako ćete podijeliti razred od 17 učenika na manje razreda."

Vidjeli smo da je veliki nerazmjer između super opremljenih škola i onih koje su kao u srednjem vijeku na kredi i ploči, a jednog dana na upisima u srednje škole će se od svih očekivati ista kvaliteta?

"Mi moramo znati da školstvo kao i zdravstvo pripada decentraliziranim funkcijama. I tu svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Znači, županije i gradovi imaju nadležnost i dobili su povećana sredstva u sklopu decentraliziranih funkcija za tu namjenu. Međutim, država svejedno, a ovaj put po prvi puta u posljednjih deset godina, oprema sve škole u Hrvatskoj informatičkom opremom s 36 i pol milijuna kuna. A zajedno s gradovima županijama tamo gdje je veliki problem kao npr. za školu u Donjem Miholjcu, zajedno radimo. I to možemo po zakonu uskočiti ukoliko škola nije sigurna za učitelje i za učenike. Da pomognemo. Svatko ima svoj dio odgovornosti. Opremanje i održavanje škola je zadaća osnivača, to su gradovi i županije. Država uskače kad god može. Recimo, ovdje je bila nužna jedna financijska injekcija."

A što znači? Da oni dovoljno ne vode brigu?

"Pa gledajte, negdje je problem da se možda vodi premalo brige."

Ili je problem suradnja?

"Ja bih rekla da smo baš na primjeru Donjeg Miholjca pokazali da je dobra suradnja jer mi ćemo u sljedeće dvije godine tamo izgraditi novu školu. Zajedničkim sredstvima države i grada, odnosno županije. S druge strane, postoje županije gdje su sve škole dobro opremljene i gdje se puno ulaže u obrazovanje. Ja bih prije svega apelirala baš na osnivače da razmisle i stvarno utvrde gradivo da je ulaganje u obrazovanje naša najvažnija investicija."

Jeste li zadovoljni suradnjom i potporom od premijera?

"Gledajte, mi smo imali jednu zanimljivu eksperimentalnu godinu. Da malo govorimo o terminima eksperimentalnog programa. No dobro, šalu na stranu, sva ova četiri reformska procesa, velika reformska procesa, od kurikularne reforme, strukovnog obrazovanja, visokog obrazovanja i znanosti, na koje mi radimo u Ministarstvu, sve je to ušlo u nacionalni plan reforme. Vlada je prihvatila i tu stvarno radimo u istome smjeru."

Kako komentirate izjave ministra financija da bi novac za neizvjesno spašavanje Uljanika bolje bilo uložiti u znanost i obrazovanje?

"Pa gledajte, baš sam mu poslala poruku kad sam vidjela intervju. Mi stvarno bitno moramo podići ulaganje u znanost i obrazovanje. Ja se nadam da će ministar Marić zapamtiti ovo što je rekao u tom intervjuu. I da ćemo za iduću godinu imati veći proračun.''

I za kraj vaša poruka roditeljima nastavnicima i učenicima uoči početka školske godine.

"Prije svega, zahvaljujem i ponosna sam na sve ove učitelje koji su se u vrlo kratkom vremenu pripremili za nove načine rada, poučavanja. Našim mentorima koji su s njima radili. Naravno, taj veliki zahvat koji smo sada koji smo radili s tisućama učitelja, iduće godine ide s desecima tisuća. Pa ja očekujem jednaku tako suradnju od ovih drugih koji će ići iduće godine u frontalnu kurikularnu reformu. A što se tiče poruke: zajedno, radosno, u školu za život."

Hoće li biti većih plaća?

"To sam sigurna da će biti. Sigurna sam da ćemo iduće godine i u tom smjeru uspjeti."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr