Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liberalizacija

LAKŠE DO 'PILULE ZA DAN POSLIJE' Upitnik ukinut, ali na neka pitanja se mora odgovoriti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je izazvao brojne kontroverze, upitnik za pilulu za dan poslije, Ministarstvo zdravlja je ukinulo! Iako ju je do sada mogla kupiti samo korisnica, sada će lako dostupna biti čak i maloljetnicima. No, ipak, trebat će odgovoriti na neka pitanja ljekarnika.

Od sada lakše do pilule za dan poslije, nju može kupiti bilo tko. Više ne treba ispunjavati upitnik da bi se pilula dobila. No, iako je formalno ukinut, na neka se pitanja ipak mora odgovoriti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Siniša Varga Zdravlje ili zdravstvo? Bivši ministar protiv promjene imena ministarstva Slika nije dostupna Očekuje se proizvodnja Ministarstvo zdravlja traži strateškog partnera za Imunološki zavod

'Jedna od informacija je kada je bio zadnji spolni odnos jer ti lijekovi imaju određene indikacije kada se mogu primjeniti. U protivnom ne djeluju. Ako se ne primjene u određenom razdoblju, nema svrhe primjenjivati, jer ne djeluju', objasnila je ljekarnica Nikolina Zoraja.

Ali svejedno, ljekarnik može odbiti prodati lijek.

'Ljekarnik uvijek ima pravo i mogućnost, ako procijeni da je ugroženo zdravlje pacijenta, odbiti izdavanje, ne samo kontracepcije, nego bilo kojeg drugog lijeka', rekao je predsjednik Ljekarničke komore, Mate Portolan.

Liberalizaciju ministarstvo objašnjava zaštitom zdravlja korisnica.

'Nisu abortivi ni abortivna sredstva, već odgađaju ovulaciju. Ono što je intencija bila je da se dostupnošću na tržištu spriječe neželjene trudnoće, odnosno abortusi', rekla je Romana Katalinić iz ministarstva zdravlja.

Na tržištu su dvije pilule. Ograničenje za jednu je 16 godina. A za drugu...

'Preporuka je da primjenimo odredbu Kaznenog zakona koji uzima dobnu granicu od 15 godina, odnosno da takvim osobama ne izdamo hitnu kontracepciju', pojasnio je Portolan.

Posebno ne bez pratnje roditelja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene