Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovaranje na pitanja

Evo kako će se zaštiti privatnost pacijentica koje kupuju pilulu za 'dan poslije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi se zaštitila privatnost pacijentica pri kupnji takozvane pilule za dan poslije, od danas se formular za izdavanje tog lijeka - koji sadrži 10-ak intimnih pitanja - može ispuniti i kod kuće.

Odlučilo je tako Ministarstvo zdravlja i Ljekarnička komora, nakon niza negativnih kritika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Priopćila tvrtka U ljekarnama nestašica popularnog lijeka protiv bolova: Doznajemo razlog Slika nije dostupna Zahtjev Ženske mreže Traže od Varge povlačenje protokola za 'pilulu za dan poslije'

Ispunjavanje formulara kod kuće, a potom odlazak u ljekarnu - novi je to protokol za kupnju tzv. pilule za dan poslije, kako pacijentice ne bi morale javno odgovarati na intimna pitanja - ako to ne žele.

'Svakoj ženi ponaosob je dan široki prostor da može ili javno iznositi svoj problem pred publikom u ljekarni, ali ako ne želi usmeno, može to odraditi peko formulara', rekao je Siniša Varga, ministar zdravlja.

Traže od Varge povlačenje protokola za 'pilulu za dan poslije'

Osim na stranicama Ljekarničke komore, formular će biti dostupan i u ljekarnama. 'Pacijentica može ući u ljekarnu, ne mora ništa pitati nikoga. Uzet će taj formular, može ga ispuniti i tek nakon tog razgovarati s ljekarnikom', pojasnila je Tihana Govorčinović, stručna suradnica Hrvatske ljekarničke komore.

A ljekarnik, neovisno o formularu, mora postaviti neka intimna pitanja. 'Da bi ljekarnik mogao izdati lijek, da bi primjena tog lijeka bila sigurna i učinkovita u krajnjoj liniji, to su pitanja koja su neminovna koja se moraju postaviti, sa ili bez protokola', Dodaje Govorčinović.

Kršenja prava na privatnost, kažu u Komori - ne bi trebalo biti. 'Nažalost, sve ljekarne nemaju poseban izdvojen prostor za savjetovanje, ali postoji u ljekarnama soba voditelja ljekarne, postoji laboratorij u kojem se može takav razgovor obaviti i zaštiti u potpunosti privatnost svake pacijentice', rekao je Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Treba imati na umu da ljekarnik može odbiti izdavanje pilule, ako zaključi da njezina primjena nije medicinski opravdana. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene