Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je u srijedu izmjene u postupku upućivanja pacijenata u specijalističku zdravstvenu zaštitu, na način da se C1 uputnice ograničavaju na preglede unutar iste specijalizacije.


Uputu o tome bolnice su dobile 17. lipnja, a kao jedan od razloga u Ministarstvu ističu podatke Svjetske banke prema kojima obiteljski liječnici u Hrvatskoj znatno više šalju pacijente na pretrage u bolnice nego u drugim zemljama EU.

Vezani članci Slika nije dostupna E-recepti od danas u cijeloj Hrvatskoj Slika nije dostupna U ljekarne od sada bez recepta

Naglašavaju da postupak upućivanja ostaje isti kao i dosad za onkološke pacijente i kandidate za transplantaciju.

C1 uputnice HZZO je uveo u rujnu 2013. Izdaju ih liječnici primarne zdravstvene zaštite za pregled i cjelovitu obradu u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti. Kada su uvedene, bilo je zamišljeno da tijekom godine dana pokrivaju sva bolnička izvršenja vezana uz uputnu dijagnozu.

Među razlozima uvođenja sadašnjih ograničenja u Ministarstvu navode i potrebu da se izbjegne "lutanje pacijenata u sustavu".

Pacijenti su se, kažu, dosad mogli naći u situaciji da mjesecima budu na bolničkoj dijagnostičkoj obradi, a da njihov obiteljski liječnik ne zna što se s njima zapravo događa.

Napominju i kako su imali brojne zamolbe obiteljskih liječnika koji žele imati veću ulogu u praćenju liječenja svojih pacijenata, umjesto da ih samo "administratorski upućuju na dijagnostičke preglede".

Upozoravaju da je primjetan i povećan broj dijagnostičkih postupaka koji su u konačnici značajno povećali liste čekanja.

Primjerice, podatci iz Izvješća Svjetske banke o javnim politikama u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu, govore "o alarmantnim podacima o visokim stopama uputnica iz primarne skrbi u hrvatskim bolnicama od 25 posto". Usporedbe radi, uobičajeni raspon unutar prosjeka europskih zemalja iznosi od 5 do 12 posto.

Podatci ukazuju i na to da poboljšanje rada primarne zdravstvene zaštite ima ulogu u racionalizaciji pružanja bolničkih ustanova kao i poboljšanje preventivne zdravstvene zaštite kako bi se unaprijedili rezultati u zdravstvu, navode u Ministarstvu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju